Gå til sidens hovedinnhold

Norsk debutant til Berlin

Ole Giævers kammerdrama på «Fjellet» plukket ut til Berlin.

(SIDE2:) Ole Giæver er et navn som gjorde seg sterkt bemerket for flere år siden med novellefilmen «Sommerhuset». Siden har det vært stille, noe som blant annet skyldes tre års gangfart innenfor Norsk filminstituttet for å få støtte til sitt neste prosjekt.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

I fjor sommer bestemte han seg for å ta saken i egne hender. Med en skuespillerstab på to og et team på fem skapte han historien til «Fjellet».

Tok skjebnen i egne hender
- Jeg har hatt et prosjekt inni i kverna på Filminstituttet i tre år uten å få støtte. Så i fjor tenkte jeg at jeg kan ikke legge i min skjebne i andres hender, Hvis jeg vil fortsette å lage film, må jeg finne en annen vei å gå, sier Ole Giæver til Side2.

Veien betalte seg. «Fjellet» blir en av 18 filmer som vises under det store Panoramaprogrammet til Berlin-festivalen.

«Fjellet» handler om to kvinner (Ellen Dorrit Petersen og Marte Magnusdotter Solem) som forenes igjen oppå fjellet der de begge hadde en traumatisk opplevelse to år tidligere.

Strabasiøs filming
Med kun sju mennesker til sammen, gikk filmskaperne to-tre timer inn på fjellet hver dag for å ta de unike scenene.

Det var en krevende og hard produksjon, ikke minst fysisk siden vi måtte gå så mye og bære med oss alt kamerautstyr og mat samtidig. Men når man går litt i motbakke, blir det sterkere samhold i staben. Man gir kanskje de ekstra 10 prosentene, tror Giæver.

Giæver understreker overfor Side2 at «Fjellet» er en ganske annerledes film enn den han søkte støtte om hos filminstituttet.

- Da jeg bestemte meg for å gå i gang i fjor sommer, lette jeg bevisst etter en idé som kunne lages på lavbudsjett, uten at det ville gå ut over mine kunstneriske ambisjoner. Det er ikke noe mål i seg å lage film, men lage god film, sier han.

«Fjellet» åpner også Tromsø filmfestival 18. januar.

Kommentarer til denne saken