Gå til sidens hovedinnhold

Tøff hyllest

Med «Elastics» hyller tre av våre beste jazzmenn fire av våre største gjennom alle tider.

Ole Mathisen – Per Mathisen – Paolo Vinaccia
Elastics
Losen Records/MusikkLosen

En vakker sommerdag i fjor møttes brødrene Ole og Per Mathisen og «vår» trommegigant Paolo Vinaccia i Pers studio i Sylling ikke langt fra Oslo. Det var da 40 år siden «Afric Pepperbird» med Jan Garbarek Quartet så dagens lys og Garbarek, Arild Andersen, Jon Christensen og Terje Rypdal, med lydmagiker Jan Erik Kongshaug på rett plass, staka ut kursen for hvordan moderne jazz kunne låte. Det har betydd mye for alle etterkommere, både her hjemme og internasjonalt, og det er grunnen til at herrene Mathisen og Vinaccia vil dedikere «Elastics» til karene de kaller grunnleggerne av norsk jazz.

LES ALLE MUSIKKANMELDELSENE PÅ SIDE2

Saksofonist Ole har studert og vært bosatt i Boston og etterhvert New York siden slutten av 80-tallet. Bassist Per er en av fire meget musikalske brødre og påtreffes ofte sammen med Jan Gunnar Hoff, et annet trommefenomen, Alex Acuña, og sin fantastiske pianospilende kone, Olga Konkova. Paolo Vinnacia trenger vel nesten ingen presentasjon lenger, men italieneren som vi regner som bortimot norsk, spiller bedre enn noen gang samtidig som han kjemper sitt livs kamp mot kreften.

Brødrene Mathisen har skrevet all musikken, hver for seg, og i tillegg får vi være med på to lydsjekker som åpner festen. Låtene er skrevet spesielt for denne happeningen og i tillegg til de akustiske instrumentene hadde The Mathisens bestemt seg for å inkorporere sine elektronsike oppsett. Det har ført til et lydlandskap som er originalt og utfordrende både for de involverte og oss som lyttere.

De tre har en intuitiv forståelse som funker perfekt fra start til mål. Det kommer vel ikke som noen stor overraskelse at brødrene «kjenner» hverandre godt og som alltid går Vinaccia inn også i denne musikalske settingen og setter sitt unike bumerke på den – han er jo en av verdens beste trommeslagere som Arild Andersen sa på Dagsrevyen for et par uker siden.

Musikken er vakker, melodisk, sterk, dynamisk, eruptiv og reflekterende – den er simpelthen elastisk. På sett og vis er dette en overraskende trio og derfor desto mer hyggelig. Festival- og klubbarrangører bør kaste seg over telefonen og EDB-en snarest mulig – inntil de lykkes med å få trioen på plakaten er «Elastics» veldig god tidtrøyte.

Kommentarer til denne saken