Gå til sidens hovedinnhold

- Folk som bor ved havet blir så inderlig betatt av seg selv

Ole Paus og Ketil Bjørnstad slår et slag for Innlands-Norge.

(Kultur): - Snakker du om innsiden av et menneske, og skal beskrive det, da må du gå til skogen, sier Ole Paus, som ble hentet inn som vokalist av Ketil Bjørnstad for å synge om skogens og sjelens landskaper på det allerede hyllede albumet «Frolandia».

Bjørnstad erkjenner en «alvorlig innlandslengsel», der han liker skog og tjern. Det er innlandet han skildrer i de 17 sangene han skrev med utgangspunkt i Froland, et innlandslandskap i Aust-Agder, han kjenner fra de 16 årene han bodde i fylket.

– Det er motstykket til de öppna landskapene, sier Ketil Bjørnstad og gir et nikk til Christine Kohts betraktninger i A-magasinet for noen år siden.

- Hun sa noe om hvor forskjellig man tenker i skogen og ved sjøen. At når man går inn i skogen, blir tankene passe store. Det er godt sagt, sier Bjørnstad og runder av med å fastslå:

- Havet er utbrukt som metafor.

Sjelslandskap

Ole Paus sitter og lytter til Bjørnstad og funkler litt i blikket når han slår til, mildt infamt og«uten å nevne navn».

– Folk som bor ved havet blir så inderlig betatt av seg selv, også når de synger!

Denne selvforelskelsen finnes ifølge Bjørnstad og Paus ikke i innlandskulturen. De snakker Børli og Vesaas fra i går, Paus fyller ut med musikalske stedsskildrere som Tønes, Bjella, Nordstoga fra i dag.

- Det har skjedd noe fint de siste tiårene, at folk skriver om sitt eget, fra sin egen virkelighet. Da blir det troverdig. Folk tar det til seg, de kjenner igjen sitt eget i det, fordi menneskene er like. På samme måte tilhører sangene fra Froland alle, ikke bare de som er fra Agder. Det er også et sjelslandskap; derfor er det mulig for meg å synge uten agderdialekt, fastslår Ole Paus, og er fornøyd med hvordan Vårt Lands anmelder mente platen ble en slags fortsettelse av «Mitt lille land».

- Det er sanger fra innsiden.

Tenker alltid på Ole

Sangsyklusen «Frolandia» nådde ut – mot alle odds: Egentlig var det et bestillingsverk tenkt fremført lokalt, med 6-7 vokalister. Men så var det ikke mer penger igjen. I angst for at sangene skulle bli liggende i evighetens arkiv, tok Bjørnstad en telefon til veteranen som egentlig hadde sagt platetakk for seg.

- Ole satt på fortauskafé i Paris og sa ja med en gang. Egentlig skrev jeg sangene for Oles stemme, sier Ketil Bjørnstad.

For mens Paus vrir litt på seg i sofaen på Bristol, erklærer multikunstneren Bjørnstad at uansett hva han skriver, tenker han «hva vil Ole synes». Og uansett hva slags sanger han komponerer, hører han Oles stemme.

- Jeg beklager, sier Paus, før Bjørnstad tar en grande finale og sier:

- Ole Paus er en av Nordens mest betydelige vokalister. Han har autoritet, man tvinges til å lytte og det kan aldri bli bakgrunnsmusikk. Jeg kjenner folk som sier at hans «O bli hos meg» har reddet livet deres.

– Alle er lettet

Ole Paus smiler skjevt og sier at sånn kan det gå når vennskapet deres startet med ordene «du er et geni». Det sa nemlig den unge Ketil da han troppet opp på døren til Paus, etter å ha blitt så grepet av sistnevntes debutalbum i 1970.

- Frem til da hadde jeg trodd jeg skulle bli pianist. Ole åpnet døren og ba meg inn på kaffe.

De to viste hverandre bøker, musikk. Bjørnstads verk «Leve Patagonia» fra 1978 om Kristiania-bohemen, startet med at «Ole ba meg lese Jæger», sier han.

- Alt var mulig på 70-tallet. Og alt var uoppdaget. Vi la ambisjonene skyhøyt. Jeg tror ikke jeg hadde klart det i dag. Det er konkurransebasert, og jeg har aldri vunnet noe, sier Ole Paus, som altså egentlig la opp med trippelalbumet «Avslutningen» for to år siden for å ri inn i solnedgangen og vekk fra en platebransje han ikke lenger føler er sin. Bjørnstad smiler:

- Jeg tror alle er veldig lettet over at Ole er tilbake. At ikke avslutningen var så bokstavelig.

Kommentarer til denne saken