Gå til sidens hovedinnhold

Mener onkelen ble drept

Ole Paus kom med opplysninger som tidligere var ukjent.

(SIDE2): I over 70 år har det blitt hevdet at onkelen til Ole Paus, motstandsmannen Kai Holst, begikk selvmord.

I en ny dokumentar sås det imidlertid tvil om denne teorien, men til Dagbladet forteller Paust at han ikke vil kommentere saken ut over det som kommer fram i Ekkofilm-produksjonen.

- I Sverige er alle arkiver fram til 1948 nå åpnet. Der har vi funnet mye materiale. Med helt ny informasjon og ny bevisføring mener jeg at vi nå kan skrive om Kai Holst historie, og for første gang si at han ble drept, sier regissør av «Mysteriet Holst», Stian Trovik til Dagbladet.

- Det første jeg husker far snakket om
Holst skal ha hatt en sentral rolle i Milorgs ledelse under 2. verdenskrig.

Den 27. juni 1945 ble han funnet død i en trappeoppgang i en boligblokk i Stockholm og selv om den offisielle dødsårsaken var selvmord, mente mange av Holsts nærmeste at han var blitt myrdet.

Den nye NRK-dokumentaren, som vises på skjermen 1. påskedag, retter søkelyset på flere spor og man har hentet fram etterforskningsrapporter, avhør og en obduksjonsrapport. Holst skal ha blitt funnet død med sin egen pistol i høyere hånd, et bevis som styrker teorien om mord siden Holst var venstrehendt.

- Det første jeg husker far snakket om når det gjaldt dette dødsfallet, var at pistolen var funnet i Kai Holsts høyre hånd, mens Kai Holst var keivhendt. Det fikk far til å være helt urokkelig i sin visshet om at Kai Holst ble myrdet, sier Ole Paus i filmen. Denne opplysningen var det Paus som selv kastet lys på, og noe regissøren selv ikke var klar over.

Ekkofilm skal ha brukt tre år på å jobbe fram denne dokumentaren om Norges viktigste motstandsmenn fra 2. verdenskrig.

SE KLIPP FRA DOKUMENTAREN HER:

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Kommentarer til denne saken