Gå til sidens hovedinnhold

Ølfestivalene tar av

Publikum strømmer til som aldri før. Ølfestival er høstens festivaltrend.

HTML EMBED

Ølfestivaler blir bare mer og mer populært både her hjemme og i utlandet. Festivalene trekker fler og fler besøkende og i år er det kommet mange spennende nykommere på festivalkartet! Over 150 000 besøkende på Matstreif i Oslo kunne sist helg smake over 60 øl fra 12 norske bryggerier og i Egersund ble 4000 billetter til deres oktoberfestival revet bort på to timer, skriver Newswire.

Også den originale Oktoberfest i München merker trenden og venter flere besøkende dette året enn noen gang før. Fjorårets rekordår, med over 6,9 millioner mennesker, forventes å bli knust enkelt i år.

Har du lyst til å ta en tur på ølfestival er dette en oversikt over ølfestivaler i tiden som kommer:

Oktoberfestivalen i Egersund - 28. september - 6. oktober
Sentrum av Egersund

Oslo Oktoberfest - 23. - 28. september
Valhall Arena/Helsfyr

Stockholm Beer and Whisky Festival - 29. september-1. oktober/6. - 8. oktober 2012
Nackastrandsmässan/Stockholm

Oslo Ølfestival - 2.-6. oktober 2012
Aker Brygge/Tjuvholmen

Vulkan ølfestival - 3. - 6. oktober 2012
Mathallen/Grünerløkka

Arendal øl og matfest - 26. - 27. oktober 2012
Tyholmen hotell/Arendal by

Oktoberfest i München - 22. september - 8. oktober 2012
München

Norge rundt ligger det små mikrobryggerier som lager de mest skummende og berusende opplevelsene. Her er en guide til gyldne gleder landet rundt.

– Stadig flere har fått smaken på hjemmebrygg, det er i tiden, mener salgs- og markedsansvarlig Fritjof Loen (37) i Atna Øl.

De siste årene har en rekke mikrobryggerier sett dagens lys over det ganske land. Inspirasjon er hentet fra England, Tyskland, USA og ikke minst Danmark, der mikrobryggeribølgen tok av lenge før trenden nådde Norge.

De fleste klarer seg rimelig bra, mye takket være en solid, lokal forankring. En lærdom fra Danmark er nemlig at øl i stor grad er knyttet til lokale tradisjoner og kultur, og skal ikke bare smake bedre enn industrielt fremstilt pils, men også ha kvaliteter ut over selve drikken.

– Vi har hentet inspirasjon og smak fra nærmiljøet, fra jakt- og skogbrukstradisjonene i området, understreker Loen, og innrømmer glatt at man gjerne «jukser litt», ved å tilsette ølet ekstra lokal koloritt med granskudd og bjørkeløv.

Å bestille «øl» på restaurant er for entusiastene det samme som å be om «mat». Det skal være rett øl til rett mat, nettopp som i vinens verden.

– Folk blir mer bevisste på kombinasjonen øl og mat, og ingenting smaker som godt hjemmelaget øl til skikkelig husmannskost, mener Fritjof Loen og hever glasset for hjemmebryggets nye vår.

7 gode norske mikrobryggerier

Ægir bryggeri og skjenkestove, Flåm
En amerikansk entusiast viser nordmenn ølveien med 11–12 hjemmebryggete ølsorter, servert i egen, karakteristisk pub utformet i vikingstil. Ivaretar øltradisjonene fra vikingtiden, i kombinasjon med amerikanske mikrobryggeritradisjoner.

Inderøya Gårdsbryggeri, Inderøy
Dette lokalt bryggete ølet kompletterer Nord-Trøndelags mattradisjoner. Lager ni sorter øl etter tysk og engelsk tradisjon.

Ekspedisjonen bryggeri og skjenkestove, Lofthus
Hardangerske bryggeskikker kombinert med moderne ølkunnskaper serveres i skjenkestua, samt utvalgte butikker.

Berentsens Brygghus, Egersund
To av de 11 ølsortene selges på Vinmonopolet, men det er prøvesmaking og bespisning i bryggeriets lokaler som er den store attraksjonen.

Nøgne Ø, Grimstad
I de gamle lokalene til Rygende Kraftsstasjon produseres landets mest meritterte mikrobrygg. Ikke bare er det å få kjøpt over hele landet, men ølet eksporteres også til Sverige, Finland, Danmark, England og USA.

Atna Øl, Atna i Østerdalen
Smaker til ølet sitt med elementer fra naturen, bant annet bjørkeløv, einer og granskudd. Har foreløpig fire ølsorter.

Bryggerikjelleren, Sundbytunet på Jessheim
Sundbytunet kapret ifjor Nøgne Ø-bryggeren Frank Werme og har satt igang brygging av flere ulike ølsorter samt et eget urtebrennevin basert på lokale tradisjoner.

Flere spennende mikrobryggerier

Klostergården Håndbryggeri, Frosta, Ølve på Egge Bryggeri, Steinkjer, Trondhjem Mikrobryggeri, Trondheim, Hardanger Saft og Siderfabrikk, Ulvik, Krunesider, Bergen, Mo Laksegard, Sand, Dalane Brygghus, Egersund, Haandbryggeriet, Drammen, Oslo Mikrobryggeri, Oslo, Små Vesen Bryggeri, Bagn, Lillehammer Bryggeri, Lillehammer, Det Lille Bryggeriet, Rena, Valdres Gardsbryggeri, Heggernes.

Kommentarer til denne saken