Gå til sidens hovedinnhold

Olje på opprørte velgere

Årets valgkamp blir en utfordring: Dagens oljepris gjør nemlig politikernes pengekrangling til en snål debatt om smuler, mens kaken bare eser ut. Sannheten er at vi har råd til alt partiene ønsker seg!

På NYMEX kan du selge olje frem til utgangen av 2011 for 55-60 dollar per fat (trykk her for å se prisene). Verdens beste og største kapitalmarked spår altså gull og grønne skoger for Norge så langt øyet kan se.

De færreste sosialøkonomer har turt å ta virkeligheten inn over seg. Hva skjer hvis dagens rekordhøye oljepris ikke er et blaff, men et varsle om energiknapphet og høye priser nærmest for all fremtid?

Det er denne regneøvelsen utredningsselskapet Econ har gjort. Ifølge de skarpskodde analytikerne vil Norge bade i oljepenger de nærmeste årene dersom prisen holder seg høy (les artikkel her).

Lederen for Econs petroleumsgruppe, Knud Nørve, legger frem det eventyrlige perspektivet for Dagens Næringsliv:

  • Staten får 100-170 milliarder mer per år enn Finansdepartementet har trodd
  • Oljefondet fortsetter å vokse og blir i 2020 dobbelt så stort som brutto nasjonalprodukt
  • Vi har råd til alle pensjonsforpliktelser, og sitter igjen med 1.000 milliarder på bok.

Da regjeringen la frem årets statsbudsjett, trodde de på oljepriser på 230 kroner i år - og 190 kroner i 2008.

I dag kan de selge all olje på lange kontrakter for det dobbelte!

Dette er virkeligheten i det vi såvidt har startet en valgkamp der partiene vil krangle om småbeløp, og ikke tar inn over seg det store bildet. Sannheten er at vi kan bygge jernbane til Nordkapp, skaffe barnehager til alle, bredbånd til distriktene - og bygge motorveistandard på de viktigste stamveiene - og fortsatt ha mye mer penger enn departementet trodde for et år siden.

Hvis den borgerlige regjeringen likevel klarer å få flertall mot seg, med rykte for å være «gjerrige» og ville bygge ned velferdsstaten, ja da er det godt gjort!

Hva mener du? Bør vi spinke og spare oljemilliardene, eller er det tid for enorme infrastrukturinvesteringer over hele landet? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken