Gå til sidens hovedinnhold

Høyeste oljepris på 15 måneder

Kraftig oppgang tross skuffende lagertall.

Oljeprisen steg klart onsdag og nådde det høyeste nivået siden oktober 2008.

Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI steg 1,41 dollar til 83,18 dollar på råvarebørsen i New York. I London steg Brent-olje 1,30 dollar til 81,89 dollar fatet. Begge deler gjelder februarkontraktene.

Oppgangen kom selv om ukentlige tall fra det amerikanske energidepartementet viste fullere lagre enn ventet.

Fullere lagre
Onsdagens rapport viser at råoljelagrene steg med 1,3 millioner fat til 327,3 millioner fat. Fortsatt er det langt mer olje på lagrene enn hva som er normalt for denne tiden av året.

Det kalde været den siste tiden har gjort at det har bygget seg opp en interesse for hvordan utviklingen for destillatlagrene har gått den siste uken. Fyringsolje inngår i destillatlagrene og i forrige uke viste disse lagrene et fall på 0,3 millioner fat. Det er langt mindre enn hva markedet hadde ventet.

Bensinlagrene økte med 3,7 millioner fat i forrige uke.

Ifølge Marketswatch forventer analytikerne Platts har spurt at råoljelagrene ville falle med 1,6 millioner fat. Det har vært store sprik i anslagene avhengig av hvilke estimater som legges til grunn. Analytikerne ventet også at bensinlagrene ville vokse med 1,2 millioner fat.

Alle lagerkategoriene er høyere enn normalt for denne tiden av året.

Les mer: Skuffende oljelagre

Oljeprisen falt en kort periode etter at tallene kom, men skjøt så i været igjen.

- Dette har for det meste å gjøre med penger som strømmer inn i markedet. Markedet ristet av seg det som var en negativ rapport i dag, sier analytiker Addison Armstrong hos Tradition Energy til Dow Jones Newswires.

Store svingninger
Oljeprisen har svingt voldsomt de siste årene. Fra begynnelsen av 2007 til sommeren 2008 steg prisen fra rundt 50 til 150 dollar fatet, for så å falle til rundt 35 dollar for ett år siden.

Det siste året er prisen altså mer enn doblet igjen.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken