Gå til sidens hovedinnhold

Jubel i oljemarkedet

Positive makrotall, kaldt vær og nervøsitet rundt Iran har sendt oljeprisen kraftig opp.

Oljeprisen steg markant på årets første hverdag. Den amerikanske referanseoljen WTI for februarlevering steg 2,15 dollar til 81,51 dollar i den ordinære handelen på råvarebørsen i New York.

I London har Brent-olje for februarlevering steget 2,34 dollar til 80,27 dollar fatet.

Dermed er prisene nær de høyeste nivåene fra oktober og november, etter en nedtur på rundt 10 prosent i første halvdel av desember.

Positive indikatorer for bedriftsaktiviteten i USA og Kina har bidratt til å fremme troen på bedre oljeetterspørsel. Samtidig skaper den spente situasjonen rundt Iran stadig en viss usikkerhet på tilbudssiden.

Kaldt vær
En kuldebølge har ganske sikkert også bidratt til oppgangen, siden det betyr økt forbruk av fyringsolje. Dette har også bidratt til en kraftig oppgang i prisen på naturgass på råvarebørsen i New York.

Les mer: Beordrer innbyggerne ut for å måke

Finansavisen har snakket med en rekke eksperter om veien videre for oljeprisen. Flertallet av dem tror på videre oppgang i 2010, ettersom tilgangen på olje blir mindre.

Halvparten av de 20 analytikerne, investorer, toppsjefene og akademikerne avisen har vært i kontakt med, tror at oljeprisen vil passere 100 dollar fatet i løpet av de neste 12 månedene. Den største optimisten blant analytikerne er Thina Saltvedt i Nordea Markets. Hun tror at oljeprisen kan gå nå 120 dollar. Toppnivået for oljeprisen er på 147 dollar per fat

Les mer: Spår oljepris på 120 dollar

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken