Knallsterk oljepris smitter over på Oslo Børs. Hovedindeksen stiger 1,90 prosent til 501,01 poeng. Dermed er den psykologiske grensen nok en gang passert.

NA24 - din næringslivsavis

Hele 107 aksjer opplever opptur torsdag ettermiddag, mens 54 aksjer faller i forhold til sluttkursen onsdag. 112 aksjer er uendret. Carnegie er den største nettokjøperen og får følge av en rekke utenlandske meglerhus.

Følg børsen her

Tyrkisk offensiv
Usikkerhet knyttet til en mulig tyrkisk innrykk i de kurdisk kontrollerte nordområdene i Irak preger prisingen i oljemarkedet. Risikopremien øker i takt med politisk uro etter at den tyrkiske statsministeren har beordret tyrkiske styrker i å forberede en jakt på kurdiske opprørere. Faren er at det vil oppstå forsyningsbrudd fra det oljerike området.

I tillegg venter oljemarkedet på sist ukes oljelagerrapport fra de amerikanske myndighetene. Denne blir normalt publisert onsdag, mens siden mandag var en fridag for de fleste amerikanerne er frigivelsen av rapporten utsatt med et døgn.

Forventningene er at råoljelagrene vokser videre, mens destillatlagrene viser et nytt trekk. I forkant av fyringssesongen er det særlig lagersituasjonen knyttet til fyringsprodukter som følges av oljemarkedet. Etterspørselen vil bestemme mye av utviklingen for oljeprisen i tiden fremover og lagrene av denne type olje er under snittet de siste årene.

Den geopolitiske usikkerheten har medført at novemberkontraktene på råvarebørsen i London stiger til 79,21 dollar fatet. Oppgangen i oljeprisen truer dollarkursen og bidrar til å sende pilene nedover. En dollar koster 5,41 kroner.

Satser på oljegigant
Endelig er det blitt fart på det nyfusjonerte oljeselskapet StatoilHydro. Siden fusjonen 1. oktober har det stort sett gått nedover, men torsdag opplever aksjen sin beste dag. Aksjen blir løftet 2,60 prosent til 177,50 kroner.

Meglerhuset Goldman Sachs er i en oppdatering ut og anbefaler StatoilHydro. Aksjen får en kjøpsanbefaling og kursmålet til Goldman Sachs representerer en oppside på 31 prosent.

Oljeselskapet PA Resources er også i skuddet etter å ha kjøpt det britiske oljeprospekteringsselskapet Scotsdale. PA Resources får da 10 lisenser fordelt på 16 blokker i Nordsjøen. Markedet svarer med å sende aksjekursen opp 2,21 prosent til 57,75 kroner.

Selg DNO
DNO lider under usikkerheten som har oppstått i Nord-Irak. Aksjekursen faller 1,83 prosent til 11,28 kroner.

- Det er økt spenning på grensen mellom Tyrkia og Kurdistan. Tyrkiske styrker truer med å angripe opprørsbaser inne i Nord-Irak til tross for advarsler fra USA. Vi tror denne usikkerheten om et mulig tyrkisk angrep kan føre til at DNO vil gjøre det svakere enn sine peers i markedet. Vi anbefaler derfor salg av DNO, skriver Terra i en oppdatering til sine kunder.

Vinnere
IT-selskapet Inmeta stiger 18,26 prosent til 6,80 kroner. Oslo Børs ønsket å undersøke kursutviklingen til aksjen tidligere på dagen og innførte en børspause. Etter kort tid ble pausen opphevet og handelen fortsatte.

Sevan Marine klatrer 5,46 prosent til 62,75 kroner etter at det er blitt klart at den flytende produksjons- og lagringsinnordningen Sevan Piranema har begynte å produsere olje.

Telenor stiger 3,88 prosent til 113,75 kroner. I et intervju med Reuters sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor at de er klare til å løse konflikten med russiske Alfa Group om eierskapet i ukrainske Kyivstar.