Gå til sidens hovedinnhold

- Oljefondet har kjøpt masse søppel

Investor Øystein Stray Spetalen går hardt ut mot Oljefondet.

- Oljefondet har vært opptatt av å ta risiko, og derfor har de kjøpt masse søppel som fornuftige mennesker holder seg unna, sier Spetalen til Finansavisen.

Ved inngangen til året hadde Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) spanske og italienske statsobligasjoner for over 84 milliarder kroner. Ved utgangen av første kvartal hadde fondet økt investeringene med 2,9 milliarder kroner, skriver avisen.

Ikke den eneste
Spetalen er ikke alene om å slå alarm om Oljefindets investeringer.

Nylig sa NORCAPs analysesjef Lars H. Mikelsen til NA24:

- Hvis vi ser på en 20 års horisont, som slett ikke er lenge for et slikt fond, er både amerikanske, japanske, italienske og spanske statsobligasjoner i faresonen for å bli misligholdt. Da snakker vi faktisk om 30 til 40 prosent av obligasjonsporteføljen.

Les hele saken her: - Nesten halve Norges formue står i fare

- Aldri
Investor Øystein Stray Spetalen sier til Finansavisen at han aldri ville ha puttet penger i italienske eller greske statsobligasjoner.

- Det er kun mennesker som har så liten praktisk erfaring fra finansmarkedene som Oljefondet som er villig til det. Min filosofi har vært at Oljefondet burde kjøpe så trygt som mulig, de burde kjøpt obligasjoner i trygge land. Oljefondet har derimot vært opptatt av å ta risiko, og derfor har de kjøpt masse søppel som fornuftige mennesker holder seg unna. Jeg har holdt på i finansmarkedene i over tredve år, og jeg har aldri villet ta i italienske eller greske statsobligasjoner. Selvfølgelig ikke, sier Spetalen.

Oljefondet ble nylig utropt til verdens største statsfond. Fondet er i dag verd over 3100 milliarder kroner.

Oljefondet har imidlertid renteplasseringer på rundt 1200 milliarder kroner i dypt forgjeldede stater som Hellas, Portugal, USA og Japan.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken