Gå til sidens hovedinnhold

Oljefondets milliardrekord

Oljefondet har aldri vokst mer enn nå. Sjekk hvor mye vi har på bok.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nye tall fra Norges Bank viser at Statens Pensjonsfond – utland, populært kalt oljefondet, la på seg hele 207 milliarder til 1.712 milliarder kroner i tredje kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Fondet er nå det største pensjonsfondet i Europa. Verdiøkningen er den største kvartalsvise økningen i fondets historie. Økningen skyldtes tilførsel av nye midler på 79 milliarder kroner, mens positiv avkastning på investeringene og den svakere kronekursen økte verdien med henholdsvis 61 og 66 milliarder kroner.

Treg start
Siden den første milliardplasseringen til oljefondet for drøye ti år siden, har fondet vokst til å bli ett av verdens største pensjonsfond. Men selv om pilene har pekt oppover, går det i bølgedaler. Tidligere i år ble fondet rammet av valutatrøbbel.

I februar var Statens pensjonsfond - utland på 1.493 milliarder kroner, men da månedsbalansen for mars ble lagt frem, viste bunnlinjen til fondet 1.583 milliarder kroner. I april falt balansen til 1457 milliarder, mens maitallene fra Norges Bank viste at fondet hadde skrumpet inn til 1.449 milliarder kroner.

Den gangen var det flere årsaker til at bunnlinjen til at oljefondet krympet. Økte renter rundt omkring i verden og sterk krone var en av dem.

Sterkt halvår
Men siden i sommer har det gått oppover og allerede i oktober var størrelsen på fondet, 1.785 milliarder kroner, større enn det Finansdepartementet spådde i årets statsbudsjett. Departementet anslo den samlede kapitalen i oljefondet til å være 1.756 milliarder kroner ved utgangen av året.

Ved neste årsskifte anslås fondet å ha vokst til 2.288 milliarder kroner.

Mot rekord
Oljefondet ble vedtatt av politikerne i 1990. De første årene ble det imidlertid ingenting til overs av oljepengene, og fondet var sovende. Det var ikke før i 1998 at fondet begynte å investere i utenlandske aksjer og obligasjoner.

De første 1.000 milliardene ble passert i 2004. Nå nærmer fondet seg altså 2.000 milliarder.

NA24 er til stede på Norges Banks pressekonferanse.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial