Gå til sidens hovedinnhold

Oljegiganter inn på teppet

Må forklare store skattefritak mens dollarene ruller inn.

De fem største amerikanske oljekonsernene ble tirsdag bedt om å forklare seg på Capitol Hill. Det er oljeselskapenes gunstige skattefordeler som nå er sterkt i fokus, siden de samme selskapene logger enorme overskudd.

NA24 - din næringslivsavis

Representantenes Hus’ komité for energi uavhengighet og global oppvarming har bedt toppsjefene i Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil, BP og Royal Dutch/Shell om å møte i kongressen 1. april.

- De største oljeselskapene hadde rekordresultater i fjor, men fortsatt holder de på skattefordeler som kunne vært brukt til å frembringe rene drivstoff for fremtiden. Amerikanerne vil ikke finne svarene i bunnen på bensintanken, så vi vil søke å bringe lederne av disse selskapene til kongressen og det amerikanske folk, sier den demokratiske representanten Edward Markey til Reuters.

Huset har allerede vedtatt en ny skattelovgivning som vil fjerne omkring 18 milliarder dollar i skattefordeler for de store oljeselskapene. Midlene skal brukes til utvikling av alternative energikilder som sol- og vindkraft. Loven er nå på vei for behandling i Senatet, men møter ikke overraskende motstand fra Det hvite hus og oljeselskapenes eget American Petroleum Institute.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka