Gå til sidens hovedinnhold

Oljen fyrer børsen

Hopp i oljeprisen drar med seg Oslo Børs oppover.

Oljeprisen har steget markant så langt mandag, og gir god drahjelp til Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Drøyt tre timer før handledagen er over stiger hovedindeksen 3,64 prosent til 215,84 poeng.

Fredag opplevde investorene på Oslo Børs et tungt fall, drevet av en nedgang i oljeprisen og ikke minst StatoilHydro. Usikkerhet om det vil komme en redningspakke for den amerikanske bilindustrien bidro til å senke børsene i Europa og oljeprisen.

Avslutningen på Wall Street var derimot langt bedre, og sammen med klare signaler fra Bush-administrasjonen om at de vil redde bilindustrien gjennom allerede bevilgede midler har fått Asia til å bevege på seg.

Les mer: Håpet er tent i Asia

I hovedtrekk førte bilaksjene i Asia sammen med råvareselskapene børsene rett opp. Det har smittet over i oljemarkedet hvor oljeprisen har tatt seg opp fra fredagens nivåer. I markedet er det OPEC-møtet denne uken som får mye oppmerksomhet, men rentemøtet til den amerikanske sentralbanken vil også følges tett.

Les mer: Bush sender oljen opp

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for rett 48,60 dollar per fat. Det tilsvarer en oppgang på 4,72 prosent.

Hoppet i oljeprisen er med på å sende StatoilHydro opp 4,95 prosent til 112,30 kroner.

Solenergiselskapet REC melder at ferdigstillingen av FBR-produksjonen ved Moses Lake i USA er forsinket. Selskapet melder mandag morgen at i sluttfasen med ferdigstilling av silisium har det oppstått problemer med visse prefabrikerte karbonstål av rør.Basert på endelige konklusjoner fra analyser foretatt i løpet av de siste dagenes testproduksjon har oppstart av silisium-produksjon blitt forsinket frem til slutten januar 2009, etter at det opprinnelig skulle starte i slutte av 2008.

Les mer: REC er forsinket

Aksjekursen i REC blir løftet 9,63 prosent til 59,20 kroner.

Følg utviklingen på Oslo Børs

Flere av de andre tungvekterne blir også løftet. Yara stiger 6,80 prosent til 133,50 kroner, mens Seadrill løftes 5,29 prosent til 57,70 kroner.

Utviklingen i Asia og i råvaremarkedet blir også lagt merke til i Europa, men oppturen er i ferd med å dabbe noe av.

DAX-indeksen i Frankfurt stiger 1,35 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 0,3 prosent. I London blir FTSE 100 løftes forsiktige 0,4 prosent. Helsingforsbørsen i Finland klatrer 0,35 prosent, mens OMX-indeksen i Stockholm stiger 0,3 prosent. København er opp 0,9 prosent.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken