Gå til sidens hovedinnhold

Oljen har nådd Sogn

Oljesøl fra lasteskipet «Server» har nå nådd sørlige områder av Sogn og Fjordane.

(iBergen.no) : Det skal ha blitt observert mindre mengder olje både på Sandøy og Byrknesøy i Gulen. Også ved Gåsvær og Lågøy slipp i Solund skal det være sett olje fra havariet ved Fedje.

Redningsskøyten «Utvær» er nå i området for å kartlegge oljesølet.

– Til nå har vi ikke sett så mye olje. Det er mest småklumper, og en del oljefilm, pluss at vi kjenner litt lukt. I de bølgene vi har nå, på tre-fire meter, er det nesten tilfeldig når vi ser oljen, sier Karstein Elnes om bord på «Utvær» til iBergen.no.

Selv om området rundt nordlige del av Fensfjorden så langt har sluppet unna de store oljemengdene, frykter Elnes hva som vil skje senere i løpet av det kommende døgnet.

– Vind- og sjøretningen akkurat nå er ille for Gulen og Solund dersom det er noe olje på rek innover her. I øyeblikket er det vanskelig å si hva som kommer til å skje, men det vil nok bli olje i fjæresteinene dersom været ikke endrer seg, sier Elnes.

Kommunene er allerede i ferd med å forberede seg på det verste.

– Utstyr er på vei. Vi venter å få lenser og bark slik at vi kan få fjernet oljen, sier ordføreren i Gulen, Gunn Åmdal Mongstad, til NRK Sogn og Fjordane.

Kommunene er nå også i dialog med aksjonsledelsen for å diskutere mulige tiltak i områder hvor det allerede er oppdaget olje.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis