Gå til sidens hovedinnhold

Oljen stjal oppgangen

Oslo Børs viste fin form tirsdag, men fall i oljeprisen tok bort mye av oppgangen.

Etter en vaklende start fant Oslo Børs retningen og stormet opp over 413 poeng. Men mot slutten av dagen sprakk oppgangen i oljeprisen og dro med seg hovedindeksen litt ned fra toppen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte dagen med en oppgang på 0,81 prosent til 409,58 poeng.

Oljeprisknekk
Oljeprisen falt stygt like før børsen stengte her hjemme. En styrket dollar sendte prisen på nordsjøolje ned 3,45 dollar til 122,39 dollar fatet. Dette er det laveste nivået på ti uker ifølge Bloomberg News.

Dollaren styrket seg mot de viktigste valutaene og en dollar kunne ved børsens stengetider kjøpes for 5,17 kroner, en appresiering på 0,8 prosent.

- En sterkere dollar oversettes til svakere oljepris. Markedet er fortsatt i en fallende trend på kort sikt og har vanskeligheter med å snu opp, sier Tom Bentz, en aksjemegler i BNP Paribas til Bloomberg News.

En annens brød
Mens børsen fikk en knekk i Oslo, snudde stemningen andre veien ute i Europa og i USA. De europeiske børsene har mesteparten av børsdagen ligget i rødt, men når oljen snudde nedover snudde indeksene oppover og reduserte nedgangen, eller snudde nedgang til oppgang.

De amerikanske indeksene fikk seg en skubb i ryggen og steg over en prosent da Oslo Børs stengte.

Håver inn milliarder
Dagens vinner her hjemme ble oljeserviceselskapet Subsea 7. Selskapet bekreftet i dag avtalen de har inngått med BP Angola om et stort utviklingsprogram offshore Angola. Verdien på den første av i alt fire bestillinger er på 460 millioner dollar, eller rundt 2,4 milliarder kroner.

LES MER:Bekrefter rekordavtale

Det var også et stort løft blant børsens tungvektere tirsdag. StatoilHydro hadde bra fart i ettermiddag med oppgang over tre prosent, men måtte slå følge ned med oljeprisen slik at oppgangen ble redusert til 0,43 prosent til 163,10 kroner.

Gjødselselskapet Yara steg 2,32 prosent til 353 kroner etter at Lehman Brothers oppgraderte aksjen til overvekt fra likevekt. Samtidig hevet de kursmålet til 430 kroner fra 400 kroner. Telenor la på seg 2,43 prosent til 80 kroner.

Orkla løft på Hagen-salg
Orkla steg i dag 1,91 prosent til 63,90 kroner. Mandag ble det kjent at styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, har solgt kjøpesenterkjeden Steen & Strøm for 21,9 milliarder kroner.

Investorene likte nedsalget til Hagen, og nå fjernes gjeldsproblematikken til den kjente investoren. Dermed fjernes også spekulasjonene om at Hagen må selge seg ned i Orkla, noe som er positivt for aksjekursen.

Hydrofall
Norsk Hydro falt 2,48 prosent til 62,80 kroner tirsdag. Mye av fallet kan tillegges at meglerhuset Exane BNP Paribas har nedgradert aksjen til «underperform» fra en tidligere nøytralanbefaling og senker samtidig kursmålet til 64 kroner fra 85 kroner. HSBC kuttet kursmålet i Hydro til 71 kroner fra 84 kroner, men beholdt kjøpsanbefalingen.

LES MER:- Hydro-aksjen for dyr

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken