Gå til sidens hovedinnhold

Oljeprisen faller kraftig

- Hvis Gaddafi-regimet faller, vil oljepirsen stupe, mener analytiker.

Mandag morgen var det fortsatt kamper i og utenfor den libyske hovedstanden Tripoli. De fleste tolker imidlertid situasjonen slik at Gaddafis regime faller i løpet av dagen.

Dette har fått prisen på Nordsjøolje til å falle klart tilbake. Prisen på Nordsjøolje har ligget langt over den amerikanske referanseoljen WTI i flere måneder, men mandag morgen ble gapet minsket. Prisen på såkalt Brentolje var ned 3,1 prosent til 105,74 dollar, mens WTI'en ble handlet til 81,70 dollar per fat.

- Hvis Gaddafi-regimet faller, vil brentoljen komme under et nedadgående press - som følge av at bruddet i Libysk olje vil bli løst, sier Victor Shum i Purvin & Gertz til Dow Jones Newswires.

En regimeendring i Libya vil trolig føre til at landet igjen vil sende olje til det europeiske markedet.

Viktig med Kina
I sin morgenrapport mandag morgen skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets at han ser oljeprisen falle ytterligere utover dagen. Ved oppstarten av handelen i det amerikanske oljemarkedet, vil økt handel bidra til mer fall for oljeprisen, mener han.

Handelsbanken påpekere at et fall i oljeprisen også skjedde høsten 2008.

- Så langt har vi ikke sett noen tendenser til vedvarende fall. Men det skjedde som kjent høsten 2008, så sikre kan vi ikke være. Mye kommer nok nå som da an på etterspørselen

fra Kina og andre framvoksende økonomer. Så langt ser denne ut til å holde seg. Men kinesisk vekst viser også tegn på moderasjon; og kinesiske myndigheter risikerer snart å måtte velge mellom å dempe den ubehagelig høye inflasjonen eller holde aktiviteten oppe, heter det i morgenrapporten.

Tatt kontrollen
Libyske opprørere har rykket inn i sentrum av hovedstaden Tripoli søndag kveld, og tusenvis av sivilister har strømmet ut i gatene for å feire. Etter seks måneder med stillstand i borgerkrigen, skal opprørerne ha klart å overta kontrollen i hovedstaden, melder Al Jazeera.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, pågår det harde kamphandlinger ved Muammar al-Gaddafis hovedkvarter i Tripoli mandag morgen. Stridsvogner skal ha blitt observert på vei bort fra hovedkvarteret.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær

Kommentarer til denne saken