Gå til sidens hovedinnhold

Oljeprisen kan knekke børsen

Oslo Børs har gått i taket på høy oljepris. Nå kan prisen bli et problem.

- De positive virkningene av høy oljepris begynner å bli tatt ut på Oslo Børs. Stiger den til over 100 dollar, vil børsen trolig falle på frykt for at verdensøkonomien ikke tåler så høye priser, sier Tom Kavli, sjefstrateg i SEB Enskilda til Aftenposten.

NA24 - din næringslivsavis

- Den skyhøye oljeprisen har allerede bremset verdensøkonomien. Holder den seg på samme nivå fremover, vil vi merke det godt her også, bekrefter sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, og legger til at de siste prisøkningene er ubehagelige.

New York knakk
Onsdag knakk New York-børsen med tre prosent på grunn av en oljepris som nærmer seg 100 dollar med stormskritt. Nå skaper børsfall og oljeprishopp bekymring for at en nedtur i amerikansk økonomi vil ramme markedene verden over.

Ifølge Aftenposten er det norske aksjemarkedet sårbart for å miste draget på utlendingene, som står for brorparten av handelen på Oslo Børs. Kombinasjonen av høy oljepris og lav dollar har til nå fungert som fluepapir på amerikanske investorer.

- Kan bli stygt
- De står i dag for over 70 prosent av handelen - hvis de blir ivrige etter å komme seg ut av olje, eller kroner kan det bli et stygt fall, sier Kavli.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen