Gå til sidens hovedinnhold

Oljeprisen stiger

NA24-TV: Prisen på råoljekontraktene holder seg knallsterk på nyåret.

Oljeprisen fortsetter der den slapp før årsskiftet. Selv om nyttårsrakettene over hele verden har gjort sin nytte, beholder oljen toppformen. Spekulasjoner om at oljelagrene i USA fortsetter ferden sørover, og en ny vinterstorm sender prisen oppover.

NA24 - din næringslivsavis

Det er ventet blant analytikerne at den ukentlige lagerrapporten som slippes torsdag ettermiddag viser at lagersituasjonen viser en nedgang for syvende uke på rad, og fall fra det laveste nivået på nesten tre år, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

- Hvis de tallene fortsetter å bli negative, kan det bli en faktor som vil legge press oppover på oljeprisen, sier råvarestrateg David Moore ved Commonwealth Bank of Australia til Bloomberg.

Nær 100 dollar
Lave oljelagre i USA bidro mye til at frontkontrakten på den amerikanske lettoljen WTI steg med 57 prosent i 2007. Det er et løft på rundt 35 dollar fatet. Det er den største oppgangen siden 2002, og mot slutten av november ble det satt ny topprekord på 99,29 dollar fatet. Geopolitisk uro i Midtøsten, rekordlav dollar og frykt for forsyningssituasjonen i oljemarkedet førte til rekordhøydene.

Kaldt vær og store snømengder i forbindelse med en vinterstorm i nordøstlige USA preger også oljemarkedet. Dette området står for 80 prosent av etterspørselen etter fyringsolje. Kontraktene på fyringsolje stiger markant i råvaremarkedet.

Se energianalytiker Thina Saltvedt spå at etterspørselen etter olje vil holde seg høy.
Saken fortsetter under videovinduet.

204208

Militante angrep
Uroen i Nigeria preger også markedet. Militante opprører har angrepet flere politistasjoner, og det er også meldt om sivile dødsfall i forbindelse med oppskaleringen av opptøyer. Siden starten av 2006 har oljeproduksjonen i Nigeria falt mer enn 20 prosent.

I Europa har oljeprisen på nordsjøolje med levering i februar steget til 94,32 dollar fatet. Det tilsvarer rundt 0,50 prosent onsdag morgen.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen