Gå til sidens hovedinnhold

Oljeras på børsen

Oljeprisen stupte og dro med seg Oslo Børs i fallet.

Mandag ble en fryktelig dag for investorene på Oslo Børs. Utviklingen fortsatte i samme spor som det avsluttet med før helgen, i nedoverbakke.

NA24 – din næringslivsavis

Ved handelsdagens slutt mandag ettermiddag, endte hovedindeksen ned 3,94 prosent til 269,61 poeng. Markedet ble dominert av større usikkerhet til utviklingen i verdensøkonomien, og dermed reduseres investorenes vilje til å ta risiko.

Oljet nedtur
Uken starter svakt for oljeprisen som faller til det laveste nivået på fem uker. Sammen med andre råvarer er det nedtur som følge av at dollaren styrkes.

De siste ukene har også oljemarkedet fulgt tilstanden i de amerikanske oljelagrene. De legger stadig på seg ettersom etterspørselen etter drivstoff i det amerikanske markedet avtar. Dette sender prisene nedover. Flere analytikere tror nå at prisen kan falle ned mot 50 dollar fatet.

Mandag ettermiddag ble kontrakter på nordsjøolje omsatt til 64,20 dollar fatet på råvarebørsen i London. Det tilsvarer en nedgang på 2,15 prosent.

LES MER: Nedtur for oljeprisen

StatoilHydro falt videre 4,53 prosent til 120,20 kroner, mens DNO er ned 2,26 prosent til 8,20 kroner. Oljeserviceselskapene ble også trukket ned av lavere verdi på det sorte gullet. PGS endte ned 7,73 prosent til 34,60 kroner. Aker Solutions endte ned 6,31 prosent til 49,00 kroner.

Analytikerne i storbanken Deutsche Bank har jekket ned anbefalingen på den norske aluminiumskjempen fra hold til selg. Norsk Hydro falt 5,71 prosent til 29,70 kroner.

Rødt lys for Canargo
Oljemyggen Canargo har vært i store økonomiske problemer lenge.

Mandag kollapset kursen videre etter at det ble kjent at det har fått beskjed fra juridisk avdeling ved Oslo Børs om at selskapet er i brudd med sine forpliktelser ovenfør børsen, og derfor vil bli avnotert. Årsaken er at selskapet ikke har levert inn årsrapporten for 2008. Canargo skriver på sin side at de ikke tror de har de finansielle midler til å møte betingelsene og at de forventer å bli avnotert fra 13.juli.

Investorene vedte virkelig aksjen ryggen og den endte til slutt ned 68,75 prosent til 10 øre.

Kontraktdryss
Kristian Siems oljeservice-selskap Subsea7 meldte i morgentimene om en ny kontrakt i Angola. Denne har en verdi på 960 millioner kroner, men nyheten var ikke nok til å forhindre at aksjen gikk noe tilbake. Fasiten ble ned 1,40 prosent til 63,60 kroner.

Lisensieringsselskapet Inmeta surfer høyt på børsen. I dag tidlig meldte selskapet om en ny rammeavtale på tre år med Göteborg Stad, inklusive alle kommunale selskaper. Avtalen har en forventet verdi på minimum 25 millioner svenske kroner. Den nye kunden, Göteborg Stad, skal kjøpe programvare gjennom Inmeta, som også skal bidra med rådgivningstjenester.

Inmeta-aksjen var et av få lyspunkt og steg 2,33 prosent til 3,07 kroner. En annen aksje som også viste positive takter var Kongsberg Automative. KOA gikk opp hele 8,67 prosent til 8,52 kroner, uten spesifikke selskapsnyheter.

Fall i Asia
I Asia førte nedgang i råvareprisene og økt bekymring for tilstanden i verdensøkonomien til negativ utvikling mandag. En rekke toneangivende selskap i regionen falt, blant annet gruvegiganten BHP Billiton som på børsen i Sydney falt tilbake rundt 2 prosent, mens aksjene i det nest største rederiet i Japan, Mitsui O. S. K Lines faller 3,7 prosent i Nikkei.

Morgan Stanleys Asia-indeks falt 0,2 prosent til 102,6 poeng i ettermiddagshandelen. Bloomberg News melder at fem aksjer falt for hver fjerde som steg av de som inngår i indeksen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken