Gå til sidens hovedinnhold

Oljerikingene blør

Milliardærene Kjell Inge Røkke og John Fredriksen blør på børsen. Men du er den største olje-taperen.

Den første uken har vært alt annet enn hyggelig på Oslo Børs. Oljeprisen har falt over 10 prosent siden det nye året ble ringt inn, noe som har fått aksjene på oljetunge Oslo Børs til å rase kraftig.

NA24 - din næringslivsavis

Den siste uken har hovedindeksen falt over fire prosent, i takt med at oljeprisen har falt nedover.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Oslo Børs

Blant annet har oljeprisfallet gått hardt utover oljeserviceaksjene på Oslo Børs. Både Kjell Inge Røkke, gjennom Aker-systemet, og John Fredriksen gjennom riggselskapet Seadrill, har fått kjenne nedgangen. Frykten i markedet er prisfallet vil føre til at oljeselskapene ikke vil investere like mye som før i riggkapasitet og tjenesteyting.

En av de som har blødd mest er Kjell Inge Røkke. Hele verdien på Aker har falt 3,4 milliarder kroner den siste uken, mens Kjell Inge Røkkes eierandel, gjennom eierselskapet TRG Holding, har mistet 2,27 milliarder kroner av verdien.

Aksjene i Aker har den siste uken falt 11,5 prosent.

Riggras
Men Røkke er ikke den eneste som kan notere seg tap i markedet. Aksjene i riggselskapet Seadrill har også falt kraftig den siste uken.

Det Fredriksen-kontrollerte selskapet Seadrill har mistet 10,9 prosent av verdien den siste uken. Fredriksens formue er dermed barbert med nesten 1,5 millioner kroner den siste uken bare i dette selskapet.

Staten største taper
Statens eierandeler i Statoil og Hydro har falt kraftig i verdi den siste uken. Bare i Norsk Hydro har statens verdier blitt kuttet med 8,3 milliarder kroner. Men i Statoil har aksjeverdiene til staten falt med svimlende 21,88 milliarder kroner.

Til sammen kan altså staten notere seg ett verdifall på hele 30,18 milliarder kroner på de to tunge oljeselskapene. Til sammen utgjør fallet rundt 6.700 kroner for hver av oss, dersom man regner med 4,6 millioner innbyggere. Da er det ikke tatt hensyn til statens andre andeler i selskapene på børsen.

Statoil har den siste uken falt 8,3 prosent mens Norsk Hydro har falt 7,3 prosent.

HTML EMBED

Følg Statoil

''

Oljeprisen svak
Den siste uken har oljeprisen falt 10,8 prosent den siste uken. En av hovedårsakene er det milde vinterværet i USA, som har fått etterspørselen etter olje til å falle. Samtidig øker de amerikanske oljelagrene.

Dessuten viser opplysninger at organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, at de ikke klarer å kutte i produksjonen slik de lovet markedet i fjor høst.

Fremdeles er oljeanalytikerne optimistiske, og de holder på sine estimater om en oljepris på rundt 60 dollar i gjennomsnitt for 2007. I skrivende stund handles oljen til 53,9 dollar fatet. Man må tilbake til juni 2005 for å finne tilsvarende nivå for oljen som handles på New York-børsen.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021