Gå til sidens hovedinnhold

Om lidt er iskaffen klar...

Iskaffe og iste er sommerens heteste drikker. Lær deg triksene for å mikse dine egne knallgode varianter.

Du trenger ikke gå på kafé og betale dyrt for å nyte leskende iste og -kaffe. Med enkle midler kan du lage det hjemme ved kjøkkenbenken. Kanskje blir smaken til og med bedre? Følg tipsene nedenfor så er suksessen godt innen rekkevidde.

Først et lite generelt tips: Dersom du vil at den iskalde opplevelsen skal vare ekstra lenge, bruk glass som har vært en tur innom fryseren.

Tips til iskaffe
Espresso er det beste å bruke til iskaffe. Du kan også bruke «vanlig» kaffe som du brygger ekstra sterk.

Kjøl gjerne kaffen ned på forhånd. Dette er spesielt lurt hvis du ønsker å servere større mengder.

Melk, fløte og iskrem gir en mildere og mer mettende iskaffe. Alle kan brukes både i shaker og blender. I blender kan du også bruke yoghurt.

Kald kaffe smaker beskere enn varm, og iskaffe bør derfor søtes med sukkerlake, kaffesirup, sukker, likør eller søt frukt/juice. Hvitt sukker er søtere enn brunt, og løser seg lettere opp. Bland ut sukkeret i den varme kaffen før du tilsetter de kalde ingrediensene.

Kaffe i shaker:
Fyll en shaker eller et stort syltetøyglass halvveis opp med isbiter. Tilsett alle ingrediensene og rist kraftig i ca. 30 sekunder. Server i egnet glass fylt med is.

Kaffe i blender: Denne metoden gir iskaffe med smoothie-konsistens. Kvaliteten på isbitene, om de er tørre eller våte, er avgjørende for hvor fast eller flytende drikken blir. Er drikken for fast, tilsetter en mer væske. Er den for flytende, tilsetter en mer is. Når en bruker blender, kan en også lage iskaffe med frisk eller frossen frukt.

Sugerør og pynt øker opplevelsen. Pynt kan være sjokoladestrø, kakaopulver, hele kaffebønner, mynteblad, og biter av frukt som evt. er ingrediens i iskaffen.

Shakerato
Iskaffe latte
Iskaffe mocha
Chilled Coffee Caribbean
Jitterburg

Tips til iste
De eneste ingrediensene en virkelig trenger er isbiter, vann og te – enten i pose eller løsvekt. Sort te uten ekstra smak er det vanligste å bruke, men det er fullt mulig å komponere sin egen iste med f.eks. grønn eller smakstilsatt te også.

Den aller enkleste fremgangsmåten er brygge te dobbelt så sterk som vanlig, og helle den over rikelig med isbiter i glass eller mugge. Men det kan være lurt å kjøle teen godt av først. Av og til skjer det nemlig en kjemisk reaksjon som fører til grums når varm te møter isbiter.

Te er ypperlig å blande med frukt. Frukt og bær som harmonerer godt med te er ananas, jordbær, bringebær, fersken, lime, sitron og appelsin. Bruk juice og/eller frisk frukt i biter. Men ikke overdriv – det skal tross alt være iste, ikke fruktcocktail.

Mynteblader, ingefær, kanel, nellikspiker, allehånde og muskat passer også svært godt til te. Myntebladene tilsetter du helt til slutt, mens krydderet helst bør være med i kokevannet.

Noen få dråper brun rom setter en ekstra spiss, om en da ikke vil ha isteen fullstendig alkoholfri. Om du derimot vil en en mild iste, bruk melk.

Klassisk iste
Iste med ananasjuice
Iste med mynte og sitrusfrukter
Jan Vardøens Havana Iced Tea

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren