Gå til sidens hovedinnhold

2.500 døde på Omaha Beach

I dag ligger havet stille utenfor kysten av Normandie. Men alle turistene vitner om rollen stedet spilte under 2. verdenskrig.

Mémorial Museum i byen Caen er det største forsvarsmuseet i franske Normandie.

Et bra sted å starte for den som ønsker å friske opp kunnskapen om hvordan ting skjedde her under og etter den store landgangen.

Blant annet viser en 30 minutter lang film på en delt skjerm hvordan invasjonen artet seg både for de tyske og de allierte styrkene.

Normandy American Cemetery og Menig Ryan

Senere samme dag treffer jeg norskamerikaneren Dwight E. Anderson, direktør på Normandy American Cemetery, den mest kjente krigskirkegården i Normandie.

Kirkegården ligger vakkert til ved stranden som ble kalt Omaha Beach hvor 2500 allierte soldater mistet livet. Her er gravstøtter for over 9000 amerikanske soldater, deriblant to av president Theodore Roosevelts sønner. Anderson tar meg også med til gravstøtter over falne norskamerikanere som kjempet i de alliertes «norske» 99. bataljon. Det hører dessuten med til populærhistorien at handlingen i spillefilmen «Saving Private Ryan» starter på Normandy American Cemetery. Gravsteinene til brødreparet som inspirerte til filmen, er populære fotomotiver.

D-dagen

D-dagen – som egentlig er en fornorsking av det engelske begrepet D-day – var kodenavnet for startdagen for de allierte styrkenes invasjonsdag av Frankrike under 2. verdenskrig.

6. juni 1944 ble 300.000 mann, 250 krigsskip, 10.000 fly og 4000 landgangsbåter satt inn mot Normandie på franskekysten. I løpet av en måned var en million soldater på plass og bordet var dekket for tidenes største landgangsoperasjon. Vi vet hvordan det gikk. Det ble begynnelsen på slutten for Nazi-Tyskland. Det er det ikke så rart at stedet fremdeles, 65 år etter D-dagen, fascinerer.

Knapt noe sted i verden er det samlet så mange museer og minnesmerker om 2. verdenskrig på et så lite område. Hvert eneste år kommer hundretusener av turister og veteraner hit for å se stedet igjen og mimre om de dramatiske junidagene i 1944.

Men også mye krigsinteressert ungdom kommer for å lære og kanskje se hvor bestefedrene enten falt eller kjempet og overlevde. Jeg vasser i amerikanere, kanadiere og europeere i alle aldre langs stranden hvor flaggborgen står, forbi rustne, tyske kanonstillinger langs åskammen eller vi inntar lunsj på en D-dag-restaurant.

150.000 soldater i land på et døgn

Det er lett å forestille seg bølgen av menn og militært utstyr som rullet i land her. Alt er gjenfortalt på plakater og på bautaer om hvordan de første allierte soldatene i grålysningen 6. juni kjempet seg opp fra strendene og innover kontinentet.

I løpet av 24 timer gikk 150.000 soldater i land i et område hvor Hitler hadde bygget kraftige befestninger – så omfattende at de fleste tyskerne knapt drømte om at dette kunne bli stedet for en alliert invasjon. I løpet av natten og morgentimene gjennomførte de allierte verdens største sjø- og landgangsoperasjon akkurat her.

Over 7000 fartøyer krysset Den engelske kanal. Landgangsstyrken og materiell ble fraktet av handelsfartøy og landgangsbåter eskortert av marinefartøy.

Jeg kommer i prat med et tysk ektepar i pensjonistalderen ved en av de tyske kanoninstallasjonene. Paret etterlyser mer teksting på tysk som forteller om de forskjellige krigshandlingene. Det meste av teksten er nemlig på fransk og engelsk.

– Det burde være pensum for alle tyske skolebarn å komme hit og lære om invasjonen, sier de.

N.B. Side3 skrev ved en feil i redigeringen av denne saken at minst 15.000 døde på Omaha Beach. Det er ikke korrekt, og refererer til totalt antall døde på tysk og alliert side under «Operation Overlord». Vi beklager feilen.

OPPDATERT (6. juni 2014): Lenge var det offisielle dødstallet 2.500, men en nitidig gjennomgang gjort av US National Klasse Memorial Foundation, viser at mer enn 4400 allierte soldater mistet livet på denne dagen. Instituttet er imidlertid ikke ferdig med gjennomgangen av det tilgjengelige materialet, og det ventes at tallet vil stige ytterlig, 70 år etter at angrepet fant sted.

Kommentarer til denne saken