(SIDE2): Førstkommende søndag skulle Nederlands dronning Beatrix etter planen dratt på statsbesøk til Oman, sammen med tronfølgerparet, prins Willem-Alexander og prinsesse Máxima. Onsdag ble det besluttet at besøket må utsettes.

Økende protester
Beslutningen kommer etter at det i de siste ukene har vært demonstrasjoner med krav om reformer i Oman, og protestene har vokst i styrke de seneste dagene. Ifølge pressemeldingen fra det nederlandske hoffet, er besøket utsatt, men noe nytt tidspunkt er ikke bestemt.

Flere nederlandske politikere har de siste ukene vært kritiske til at landets skulle sende sine fremste representanter på besøk til sultan Qabus bin Said mens befolkningen protesterer med krav om demokratiske reformer.

Eneveldig sultan
Statsminister Mark Rutte har imidlertid understreket at statsbesøk ikke innebærer aksept av styresett, og har vist til at Nederland for eksempel sender delegasjoner til Kina, som ikke heller er et demokrati etter vestlig mønster.

Sultan Qabus bin Said har styrt Oman i over 40 år, siden han gjennomførte en palassrevolusjon og styrtet sin far i 1970. Sultanen har i senere år gjennomført parlamentsvalg, gitt kvinnene stemmerett – og tillatt kvinnelige kandidater, og selv om befolkningen i tillegg har opplevd økende velstand, regnes landet som et enevelde.

Drar til Qatar
Dronning Beatrix’ tur til Midtøsten omfatter også statsbesøk til Qatar, og dette besøket vil gå som planlagt – siden det ikke har vært uroligheter i landet. Besøket hos emir Hamad bin Khalifa Al-Thani starter onsdag 9. mars og varer i to dager.

Dronning Beatrix har én gang tidligere avlyst et statsbesøk, under urolighetene i Kina i 1989.

Relaterte saker: