(SIDE2:) Den svært smittsomme omgangssyken, noroviruset, er over oss. Både barn og voksne er og kan bli syke nå.

- Vi har fått mange meldinger om utbrudd den siste tiden, særlig fra helseinstitusjoner. Det pleier å bety at sykdommen er i gang, sier lege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet (Fhi) til Side2.

Diaré- og oppkastviruset rammer hovedsakelig helseinstitusjoner, sykehjem og barnehager, men også andre arbeidsplasser.

- Mange vil bli syke, sier Bruun.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Senere i år
Folkehelseinstituttet har ikke noe tall på hvor mange nordmenn som er rammet. De får rapportert inn utbrudd og ikke enkelttilfeller.

- Vi har fått inn mange utbrudd de siste ukene. Det er vanlig at noroviruset kommer på vinteren, men det har kommet senere i år. Vi tror det skyldes at folk er blitt flinkere med håndhygiene i forbindelse med influensaen.

- Vask hendene
Bruun sier at omgangssykeviruset er svært smittsomt. Sykdommen smitter fra person til person, men også via forurenset mat eller omgivelser. Spesielt er toalettet en stor smittekilde.

Fhi-legen understreker at de håper at folk fortsetter den gode håndhygienen som folk opprettholdt ved svineinfluensa- og influensautbruddet. Det viktigste for å unngå omgangssyke er nemlig å vaske hendene.

- Håndhygiene er viktigst, spesielt før man spiser og etter toalettbesøk. Også er det viktig at folk holder seg hjemme fra jobb og barnehage ved sykdom.

Vanligvis varer ubehagelighetene i to døgn.

Drikk mye
Legevakten i Oslo kommer med følgende råd hvis du får «omgangssyke».

- Drikk rikelig.

- Det viktigste ved alle diarétypene er å drikke rikelig for å hindre uttørring. Det er best å drikke små mengder om gangen, men ofte. En god blanding for å erstatte væsketap er like deler farris og eplemost. Man kan også drikke tynn saft eller annen drikke.

- Cola kan drikkes, men er ikke ideelt i store mengder pga. stort sukkerinnhold. Bare vann er heller ikke ideelt, fordi kroppen også trenger sukker og salter.

- Ofte vil man ikke orke mat i begynnelsen. Man greier seg fint uten mat et par dager, dersom man får i seg nok væske. Begynn å spise igjen så tidlig som mulig. I begynnelsen anbefales lett fordøyelig mat f.eks. kjeks, loff, yoghurt, frukt og kokte grønnsaker. Unngå tunge middager og fet mat.