(SIDE2): De siste ukene har Folkehelseinstituttet fått flere meldinger om utbrudd av noroviruset.

Oppkast og diare
Det velkjente viruset kan gjøre deg uvel, kvalm, gi deg diaré, oppkast, magesmerter og feber. Hvis du blir syk, varer det stort sett bare ett til to døgn, men viruset er til gjengjeld svært smittsomt, skriver VG Nett.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Noroviruset kan smitte fra person til person. Nærdråpe- og kontaktsmitte er trolig den vanligste smittemåten ved utbrudd i institusjoner og i husstander. Det kan også smitte indirekte via forurensede omgivelser. Viruset kan overleve i lang tid på overflater som for eksempel dørhåndtak. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter de føler seg friske, informerer Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Viktig med god håndhygiene
Viruset er ufarlig, men kan oppleves som plagsomt. Utbrudd av sykdommen forekommer hyppigst om vinteren og alle aldersgrupper kan bli rammet.

- Noroviruset begynner som regel å spre seg omtrent på denne tiden og varer gjerne til godt ut på vinteren. Det topper seg ofte midt på vinteren og går tilbake når våren nærmer seg, sier Tone Bruun i Folkehelseinstituttet til VG Nett.

- Du bør vaske deg godt på hendene før du spiser og før du tar hendene opp til ansiktet, samt etter du har vært på toalettet. Begrens kontakt med syke mennesker og vær nøye med håndhygienen; ikke bruk samme håndkle om noen i familien er syke, ha separate håndklær. Syke bør ikke tilberede mat. Disse tiltakene kan absolutt hjelpe, sier Bruun.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden