Gå til sidens hovedinnhold

Foreldre skeptiske til «omgangssykevaksine»

Mange foreldre er skeptiske til «omgangssykevaksinen». Det er unødvendig, mener overlege ved FHI.

(SIDE2:) Lederen av Side2 Foreldre, Susanne Kaluza skrev i sin blogg onsdag at hun hadde latt sitt minste barn vaksinere mot omgangssyke, og var hoppende glad for det.

- Jeg følte knapt det gikk én uke uten at jeg måtte tekste sjefen min i Magasinet og melde inn nok en dag hjemme med sykt barn, og det gamle stamstedet vårt på Kunstnernes Hus var for lengst byttet ut med like mange timer tilbrakt på Oslo legevakt, -særlig når feberen krøp mot 40 grader og kvalmen herjet. Spiste hun nok? Fikk hun i seg nok væske? Heldigvis ble vi alltid møtt med forståelse på Legevakta, skrev Kaluza om sitt første barn.

Da yngstemann kom til verden, valgte hun å la ham få vaksinen. Og han har kun hatt lett omgangssyke to ganger.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

For de aller minste kan alvorlig diaré bety sykehusinnleggelse fordi de ikke klarer å ta til seg væske. Har du et lite spedbarn, skal du oppsøke lege om barnet ikke tar til seg væske og virker slapp.
For de aller minste kan alvorlig diaré bety sykehusinnleggelse fordi de ikke klarer å ta til seg væske. Har du et lite spedbarn, skal du oppsøke lege om barnet ikke tar til seg væske og virker slapp.

Blir allmenn og gratis


Fra og med juli 2014 blir vaksinen en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Det er en av de siste sakene daværende helseminister Jonas Gahr Støre ga beskjed om og som Solberg-regjeringen bringer videre.

Men mange lesere av Kaluzas blogg og på Side2s Facebook viser stor skepsis til vaksinen. ikke minst mener flere at en runde med omgangssyke bør styrke immunforsvaret.

«Kommer ikke til å vaksinere mitt barn mot dette..jeg VET at hun ikke blir syk eller verre av omgangssyken, men jeg VET ikke hva langtidsbivirkningene av denne vaksinen er..synes man er sykelig opptatt av å vaksinere seg mot alt nå, er det ikke lov å bli syk lenger? Å styrke immunforsvaret sitt på en naturlig måte??» Spør en person,

«Nei, barn har godt av å bli syke innimellom (i hvert fall av ufarlige ting som omgangssyke), for å bygge opp et sterkt immunforsvar.» Skriver en annen. De har mange meningsfeller.

Mens andre er positive:

«Hadde jeg visst om denne vaksinen for 3 år siden, hadde mine tvillinggutter fått den, selv om vi da hadde måtte betale det selv...»

«Jeg ga begge mine barn den vaksinen, og var veldig glad jeg gjorde det – selv om det kostet litt. Har hørt om mange barn som har blitt veldig syke av rotaviruset..»

2/3 av alle sykehusinnleggelser

Den nye vaksinen er imidlertid ingen forsikring mot at små barn får omgangssyke, men den beskytter mot de verste tilfellet forårsaket av rotaviruset. Per i dag forårsaker dette viruset 2/3 av alle sykehusinnleggelser for diaré hos små barn.

Synne Sandbu, overlege. avd. for vaksine i Folkehelseinstituttet sier til Side2 at hun er glad for at helsedepartementet har gitt vaksinen et «nytt» navn.

- Nå heter den vaksine mot spedbarnsdiaré, sier hun. Det er slik at alle barn inntil fem års alder blir smittet med rotavirus. Det får de uansett om du har veldig god hygiene og slikt. For mange og spesielt for de helt minste barna er langvarig diaré med manglende væskeinntak og stort væsketap alvorlig.

- På verdensbasis ser vi dødsfall som følge av dette rotaviruset, mens her i Norge er det ingen dødsfall. Derimot forårsaker den masse sykehusinnleggelser, sier Sandbu.

Voksne er immune

Vaksinen må imidlertid tas svært tidlig og skal nå gis ved første helsestasjonsbesøk. Man følger opp med to eller tre doser avhengig av hvilken vaksine man bruker. Begge vaksinene som er i bruk er ganske like og helt trygge ifølge Helsedepartementet.

Mange voksne har opplevd å bli smittet av sine barn. De får imidlertid ikke rotavirus-varianten.

- Alle voksne er immune mot rotavirus fordi de er blitt utsatt for dette i barndommen, sier Sandbu.

Er du skeptisk til den nye vaksinen mot rotaviruset? Og vil du la ditt barn få den? Si din mening i kommentarfeltet.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken