Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt, blodig action

Historieløs, fascistisk eller bare totalt fantastisk? Actionfilmen «300» fikk temperaturen merkbart opp i Berlin. Se video og bilder.

(BERLIN/SIDE2:) Sjelden har vel en actionfilm fra Warner Bros’ store studio skapt slik vei i vellinga på en filmfestival selv om «V for Vendetta» i fjor også ble mye omdiskutert for sitt terrorist-tema.

SE VIDEO:Traileren for 300

300 mot tusener
«300» er beretningen om da det elitestyrte Sparta hvor kong Leonidas og hans 300 beste krigere i 480 f. Kr gikk mot perserkongen Xerxes enorme hær og drepte over 27.000 av dem, ifølge legenden.

Slaget skal ha hatt dyp effekt på moderne krigføring og ikke minst ideen om å kjempe for det som er verdt noe – frihet.

Gerald Butler er er kongen over Sparta-krigerne, mens Rodrigo Santoro er hans motpol Xerxes som styrer sine monstre mot den lille krigerkontigenten.

Krangler om historien
Og det er i historien og virkemidlene som sex, blod, nakenhet Berlins kritikere og regissør Zack Snyder har brakt sammen. Snyders versjon er basert på «Sin City»-skaper Frank Millers stilistiske og spesielle versjon av historien.

Spørsmål som hvorfor lage en slik film, er det ansvarlig å lage en slik film og hvordan kan du støtte filmens ideer gikk til regissøren i Berlin onsdag kveld.

- Jeg vil gjerne se en film som er historisk korrekt. Men denne filmen er sett fra spartaneren Dilios’ øyne. Det er klart at han og greske historikere ville male et så pent og heroisk bilde som mulig.

Kritikere av «300» mener at filmen fremmer fascistiske ideer, holder tanken om at noen er verdt mer enn andre høyt i hevd og at det er vold for voldens del. Andre har antydet at dette er den beste, mest politisk ukorrekte filmen som er kommet ut av Hollywood på år, og at den derfor blir en kommentar i seg selv.

Kan de ikke ha mer klær?
Slik har nok ikke regissøren sett det. Snyder og hovedrolleinnhaver Gerald Butler forsøkte å forklare at filmen er ment til å underholde, ikke være historiefortelling eller politisk korrekt.

- Dette er filmen jeg ville lage. Om den ikke er sexy, eller treffer deg midt i trynet, så hvorfor gå og se den, sa Snyder. Som likevel mente at han hadde kjempet mye for å beholde mye om spartanerne.

- Studioet spurte meg ting som kan de ikke ha mer klær på seg, kan ikke konge la være å ha sex og hvorfor må de kutte hverandre opp. Kan de ikke forhandle? sa Snyder og utløste latter på enden av en av festivalens mest interessante pressekonferanser.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter