Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt fastlege: - Ikke en eneste pasient har trukket seg

- Jeg forventet mye pepper på grunn av avisinnlegget, sier fastlege Christina Grandalen.

Hun har tatovert legeforeningens logo på venstre underarm og har to store kattetatoveringer øverst på ryggen. Fastlege Christina Grandalen i Snertingdal skiller seg ut på mer enn én måte.

Den siste uken har det blåst heftig rundt den tyskfødte legen, etter at hun skrev et leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad, der hun hevdet at abort dreier seg om drap.

Bakgrunnen for leserinnlegget var debatten rundt reservasjonsretten, som den nye regjeringen har gått inn for i samarbeid med KrF. Avtalen gir fastleger rett til å nekte å henvise kvinner til abort på grunn av egen overbevisning, skriver Oppland Arbeiderblad.

Forventet kritikk
- Jeg forventet mye pepper på grunn av avisinnlegget. Det må man regne med når man kaller en spade for en spade, sier 45-åringen og serverer kaffe i store kattekopper hjemme i «Villa fyttikatta». Hun har gitt huset navn etter de seks kattene som hun bor sammen med.

Grandalen setter en boks pepperkaker på bordet, og rekker fram en håndskrevet lapp med mailadressen til kommuneoverlege Olav Brunborg i Gjøvik.

- Du må sende det du skriver til kommuneoverlegen, så han kan korrigere ordbruken min, sier hun og sender et mangslungent blikk over bordet mens hun tvinner tommeltotter.

- Hvafornoe?

- Jeg ble innkalt på teppet fredag ettermiddag etter det første avisinnlegget mitt. Han hadde ikke noe imot standpunktet mitt, sa han, men han reagerte på ordene jeg brukte og ga meg litt munnkurv. Mandagens leserinnlegg ble sendt før vi snakket sammen, ellers hadde det nok blitt sensurert, svarer hun.

Angrer egentlig ikke
- Angrer du på ordbruken din?

- Nei, jeg gjør faktisk ikke det. Jeg er vant til å bruke sterke ord, men hvis jeg ikke får lov til det heretter, får jeg bare godta det.

- Forstår du dem som hevder at du ikke viser respekt for pasientene dine ved å uttale deg så lite fintfølende?

- Ja, men det er ikke bare kvinnens kropp det gjelder. Det gjelder også de ufødte barna.

- Hva slags reaksjoner har du fått?

- Jeg har fått svært delte reaksjoner. Alle de som har sendt meg sms, har støttet meg. Det er totalt 13 meldinger fra kjente og ukjente. Men jeg har også fått telefon fra en som var veldig sint. Legesekretærene våre har mottatt mange negative meldinger. Noen mener at jeg bør skifte yrke, hvis jeg ikke vil henvise kvinner til abort. En person skrev på oa.no at han lurte på hvor mange pasienter jeg ville ha igjen etter helgen. Men da jeg sjekket pasientlisten min mandag, var det ikke en eneste pasient som hadde trukket seg, sier Grandalen.

500 pasienter
Hun er 50 prosent uføretrygdet. Derfor har hun bare snaut 500 pasienter. Hun vet at flere står på venteliste for å få henne som fastlege, når det blir en åpning.

- Jeg har alltid kjempet for andres rettigheter, og står fram med meningene mine uansett om jeg får bank. Det kan pasientene mine bekrefte. Jeg har for eksempel hatt mange tøffe runder med arbeidsgivere som ikke forholder seg til pasientenes sykmeldingsprosent. De er blitt utsatt for den litt løse munnen min og la meg si det slik: De er blitt korrigert i oppfatningen sin, konstaterer hun med et skjevt smil.

Det brygger opp til katteslagsmål på kjøkkengulvet mellom en svart og en rødbrun katt.

- Manta Ferrari mener at han er sjefen, men prinsesse Lolo er eldst, sier matmor, og skiller rivalene før de rekker å gå løs på hverandre. Jo da, Grandalen er vant til nærkamper av mange slag. I debatten rundt reservasjonsretten har hun følt seg litt som David mot Goliat. Og hun er forberedt på å fortsette kampen. Hun føler seg nemlig som advokat for de ufødte barna og vil forsvare deres rettigheter.

Sov dårligere før
- Sover du dårlig om natta etter all kritikken?

- Jeg sov dårligere før, da jeg måtte henvise kvinner til abort. Nå vil jeg benytte meg av retten til å reservere meg, sier hun.

Hun har alltid anbefalt sine pasienter å tenke seg nøye om før de velger bort barnet, og har opplevd flere som har ombestemt seg og som har vært takknemlige for det. Men hun har også fått kritikk fra kvinner som reagerer på at hun prøver å påvirke dem.

- Mitt hovedanliggende er at de gravide får kunnskap om alternativet til abort, ved å innhente informasjon fra Amathea, rådgivning for uønskede svangerskap, Nav, barnevernet eller andre, sier Grandalen.

Hun regner seg som kristen, men mener at hennes standpunkt i abortsaken er uavhengig av livssyn.

- Det handler om respekten for liv. Jeg ville ment det samme uansett livssyn, hevder hun.

Kan ikke få barn
Selv hører hun til dem som ikke kan få barn. Hun skulle gjerne vært adoptivmor, men har måttet nøye seg med å fjernadoptere et barn fra Burundi gjennom SOS barnebyer. Bildet av ham har fått hedersplassen på pulten hennes på Snertingdal helsesenter, der hun har vært lege siste ti år.

- Tenk så mange familier som ville vært glad for å få adoptert et norsk barn, sier hun. Før vi går, stiller hun gjerne opp på nye bilder.

I dag er hun en slankeoperasjon og 40 kilo lettere enn på det fem år gamle bildet som er blitt brukt av henne i media siste uken.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken