Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt tømmer i Røkke-tråler

Kjell Inge Røkkes nybygde reketråler er full av omstridt regnskogtømmer.

Den nye reketråleren til en av Norges rikeste menn, Kjell Inge Røkke, er full av av regnskogstømmer som teak og mahogni, skriver Norwatch.

NA24 - din næringslivsavis

I skrytelisten over båtens mange finesser, kommer det frem at store deler av interiøret er laget av mahogni, dekket er av teak og det samme gjelder badegulvet.

Omstridt tømmer
Teak er omstridt i bruk i bygging av båter. Store deler av teaken som brukes i dag, kommer fra Burma, og finansierer landets militærdiktatur. I tillegg ødelegger hogsten verdens siste store teakskog, skriver Norwatch.

Mahognien hogges i regnskogen i Sentral-Afrika, og skal være en viktig årsak til at store aper som sjimpanser og gorillaer er truet av utryddelse.

- Dette er skammelig, skuffende og helt forkastelig. Det er nødvendig at næringslivets ledere viser ansvar. Deres plikt er å gå foran med et godt eksempel og ikke bidra til å rasere verdens regnskoger, sier Lars Løvold, daglige leder i Regnskogsfondet til Norwatch.

- Mye å gjøre
Det er Skogsøy Båt AS i Mandal som har bygget Røkkes båt. De ønsker ikke å kommentere saken.

- Ingen kommentar, sier daglig leder Per Eigebrekk på Skogsøy Båt AS i Mandal til NA24. Han ønsker ikke å kommentere Regnskogfondets kritikk og begrunner det med at bedriften har mye å gjøre.

Ifølge Regnskogfondet hugges ikke noe av den teaken og mahognien som finnes på det norske markedet på en garantert bærekraftig måte. Blant annet har det vært store miljømessige og sosiale problemer rundt teakplantasjene på Java i Indonesia.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter