(SIDE2): Begynner det å kile i beina hvis en film varer mer enn to timer? Da bør du holde deg langt unna disse.

Det fins nemlig mange filmer som er lengre enn det.

Deler filmen i to
20. mars har filmen «Che - Argentineren» premiere. Filmen om det tidlige livet til Che Guevara er litt over to timer lang. Men egentlig varer filmen dobbelt så lenge.

To måneder senere har nemlig «Che - Geriljalederen» premiere. Dette er filmen om siste del av Che Guevaras liv. Filmene ble i utgangspunktet laget med tanke på én film, men regissør Steven Soderbergh har valgt å dele den på midten.

HTML EMBED
video_embed(12228,1);

Ikke alle regissører har valgt å gjøre det samme. Det til tross for at filmene er mye lengre enn fire små timer.

Kurerer søvnløshet
Verdens lengste fiksjonsfilm er «The Burning of the Red Lotus Temple». Det er imponerende hvis du er i stand til å se en kinesisk stumfilm som varer i 27 timer. Filmen er basert på romanen «The Tale of the Extraordinary Swordsman» og er fra 1928. Den handler om en mann som blir kidnappet og må rømme fra et tempel. Tempelet er imidlertid fullt av feller.

27 timer er ingenting i forhold til «The Cure for Insomnia». Den er hele 87 timer lang. Sovner du mens du ser filmen, trenger du ikke ha dårlig samvittighet. Filmen er nemlig som tittelen tilsier en kur for søvnløshet. I det meste av filmen ser du L. D. Groban som leser fra sitt eget dikt på 4080 sider. Innimellom kommer bilder fra heavy metal-videoer og pornofilmer.

Tysklands historie
«Heimat» blir av enkelte regnet som en miniserie, men dette er faktisk en film. Med sine 15 timer og 24 minutter er det imidlertid greiest å se den i flere deler. Filmen fra 1984 tar for seg Tysklands historie fra 1919 til 1982. Vi følger Maria Simon i elleve episoder gjennom livet.

Hvis du ikke får nok etter 15 timer, kan du se oppfølgeren «Heimat part 2». Denne er 25 timer lang, og er den lengste filmen som noen sinne har gått på kino i sin helhet. Filmen tar for seg Maria Simons yngste sønn Hermann, som flytter hjemmefra og blir komponist. Publikum får bli med Hermann fra 1960 til 1970.

«Heimat 3» kom i 2004, og her fortelles historien om Hermann fra Berlinmurens fall 1989. Denne filmen er 11 timer og 29 minutter lang.

Se klipp fra filmen her.

Et døgn
Har du et døgn til overs, er «Grandmother Martha» filmen du kan satse på. Dette er en dokumentar på 24 timer og 12 minutter om skuespilleren Martha Stelloo. Vi følger Stelloo i et helt døgn, og hun forteller villig om livet sitt. Filmen er registrert i Gunniess Rekordbok som tidenes lengste dokumentar.

Se klipp fra filmen her.

Populære filmer
De hittil nevnte eksemplene er ikke filmer folk flest har interesse av å se. Men mange kjente filmer varer også lenge.

«Director's cut»-versjonen av Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander» er fem timer lang. Opprinnelig var denne versjonen ment for TV, mens kinoversjonen var tre timer lang. I ettertid har imidlertid også TV-versjonen blitt vist som film. Filmen handler om søsknene Fanny og Alexander Ekdahl. Livene deres blir forandret da moren gifter seg med en streng biskop. Filmen fikk fire Oscar-statuetter og to øvrige nominasjoner.

«Once Upon a Time in America» ligger som nummer 94 på IMDb.coms liste over tidenes beste filmer. Den fem timer lange filmen er regissert av Sergio Leone og har Robert De Niro i hovedrollen. Noodles vokser opp i New York på 1920-tallet. Han blir tidlig en del av det kriminelle miljøet, og vi følger ham gjennom tre perioder.

Verdens dyreste
Robert De Niro har også hovedrollen i den fem timer lange «1900». Olmo og Alfredo blir født på samme dag i år 1900, men det er stor forskjell på dem. Alfredo skal arve en stor formue, mens Olmo er en fattig tjenestegutt. De blir imidlertid gode venner, og vi følger dem gjennom livet. De Niro spiller Alfredo og Gerard Depardieu spiller Olmo som voksne.

En stor roman fortjener en stor film. Leo Tolstojs «Krig og fred» er filmatisert en rekke ganger, men mest kjent er den russiske filmversjonen frå 1968. Filmen er åtte timer lang, men dette er ikke det eneste spektakulære med filmen. Innspillingen tok sju år og kostet 100 millioner dollar. Dette tilsvarer 700 millioner dollar i dag, noe som gjør den til tidenes dyreste film. Filmen er dessuten registrert i Gunnies Rekordbok med verdens største slagscene. Hele 120.000 statister spilte soldater i scenen.

Kilder: IMDb, Wikipedia,