Gå til sidens hovedinnhold

OPEC klarer ikke kutt

OPEC vedtok kraftige oljekutt. I stedet har produksjonen økt.

Ifølge tall utarbeidet av oljeanalyseselskapet Petrologistics, økte faktisk medlemslandene i OPEC sin produksjon med 100.000 fat per dag i desember.

De ti medlemslandene som inngår i kvotesystemet, OPEC-10, hadde i desember en snittproduksjon på 27,3 millioner fat per dag, opp fra 27,2 millioner fat per dag i november.

Tallene stemmer ifølge Dow Jones Newswires overens med konsensusestimater de har innhentet.

Klarte ikke halvparten
Dersom kvoteløse Irak også inkluderes, økte OPECs total produksjon med 200.000 fat per dag til 29,3 millioner fat i desember sammenlignet med november. Etter først å ha vedtatt et kutt på 1,2 millioner fat per dag med virkning fra 1. november, vedtok OPECs oljeministere i desember ytterligere kutt på 500.000 fat per dag på grunn av svekkelsene i oljeprisen.

Ifølge Dow Jones er det lite som tyder på at oljekartellet har klart å levere halvparten av kuttene de har vedtatt. Samtidig har OPECs medlemmer signalisert at de trenger en oljepris på omkring 60 dollar fatet.

Nigerias oljeminister Edmund Daukoru sier til Dow Jones tirsdag at OPEC trenger å gjennomføre alle kutt, for deretter å se på behovene for eventuelle ytterligere kutt.

Markert fall
Etter nyttår har oljeprisen falt markert og er ned 11 prosent i forhold til toppen rett etter nyttårshelgen. Oljeprisene har blant annet falt ytterligere tirsdag og et fat nordsjøolje for levering i februar omsettes i London tidlig tirsdag ettermiddag på nivåer rundt 54,57 dollar fatet.

- Det viktigste å gjøre først er å implementere hva vi allerede har annonsert, sier Daukoru til nyhetsbyrået.

Oljeprisen bunnet i går på 54,41 dollar fatet i London som var det laveste nivået på 13 måneder. Foruten manglende kuttoppfølgelse fra OPEC, har mildt vær på den nordlige halvkule kombinert med velfylte oljelagre presset prisene nedover.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser