Gå til sidens hovedinnhold

Opera-scenen veier 22 tonn

Kulisser og lys beveger seg uten at publikum merker det og helt nye hydrauliske vinsjer skal heise scenepodiene opp og ned. Operaen i Bjørvika blir et teknisk vidunder.

Det store selskapet Bosch Rexroth har totaltansvar for det tekniske løsningen i Operaen i Bjørvika. Selskapet skal gjøre den nye operaen til verdens mest moderne opera, melder Teknisk Ukeblad.

Ifølge bladet blir det å besøke den nye operaen en like stor glede for teknisk interesserte som musikalsk interesserte.

Ny teknologi
Bosch Rexroth vil bruke tekniske løsninger som aldri har vært benyttet tidigere. Selskapet bak operaen i Bayreuth i Tyskland har utviklet sin basisteknologi til å lage dreiescener, vinsjeinstallasjoner som skal bevege seg så lydløst at publikum knapt hører at sceneskiftene skjer.

Digitale scener
Blant annet skal den nye teknikken gjøre at de kunstneriske ansatte kan prøve ut nye kulisser og scenen digitalt. Alt kan simuleres ved programmer. Dette er svært kostnadsbesparende ved store oppsetninger.

Den store scenen er ifølge Teknisk Ukeblad skapt i Uddevala i Sverige. Den 22 tonn tunge stålkonstruksjonen skal fraktes til Norge med båt i mai og løftes inn i bygget.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken