Hva tror du er den norske aktøren med flest venner på Facebook? VG? Statoil? Telenor? SAS? Jens Stoltenberg? Moods of Norway?

Ingen av disse selskapene er en gang på topp 10-listen.

Svaret er - med solid margin - nettleserselskapet Opera. Med over 3,6 millioner følgere er de med solid margin større enn rockebandet Dimmu Borgir, som har under én million følgere. Ikke engang det internasjonale fenomenet Wordfeud er i nærheten av å nå opp til Opera.

- Men det er da ingen som bruker Opera, tenker du kanskje?

Vel, om vi tar en titt på styrkeforholdet mellom Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari og Opera i Norge eller på verdensbasis, er det nesten riktig. Opera har i verden i overkant av én prosents markedsandel, eller rundt 55 millioner brukere etter egen statistikk, mens den i Norge er rundt tre prosent. Men på ser vi på mobil, er situasjonen en helt annen.

Svært store internasjonalt

Realiteten er at Opera har blitt noe så sjelden som et norsk selskap som har kjempesuksess i utlandet, men som i Norge har overraskende liten tilstedeværelse. Ifølge egen statistikk har selskapet over 275 millioner brukere over hele verden, med en klar overvekt i voksende utviklingsland som India, Russland, Indonesia, Mexico, Nigeria og Bangladesh.

I India er Opera for eksempel klart største mobile nettleser - selv om markedsandelen har falt en del det siste året. I andre land er marginen til 2.-plassen enda større.

HTML EMBED

- Vi har produkter som er ledende når det gjelder å komme seg på nett der båndbredden ikke er så veldig bred. Når vi klager på at det ikke er raskt nok internett her hjemme, er det svært mange andre markeder som ikke er i nærheten av vår båndbredde, sier kommunikasjonsdirektør Nils Broström i Opera Software til NA24.

Opera etablerte seg i utgangspunktet som en konkurrent til Internet Explorer og de andre nettleserne for vanlige datamaskiner, og var først ute med blant annet faner, HTML5 og privat surfing, men har de siste årene utviklet seg til et stadie der dette nærmest er et biprodukt. Hovedfokus har vært på å tilby en mobil surfeopplevelse.

Trumfkortet er Opera Turbo, som egentlig stammer fra nettleseren, som sørger for at mobilen bruker langt mindre datatrafikk når du surfer på nett. Nettsidene sendes innom Operas egen serverpark, der bilder blir komprimert og unødvendig informasjon fjernet.

Teknologien er tilgjengelig, i litt forskjellige utgaver, på både den vanlige nettleseren for datamaskiner, og selskapets to nettlesere for mobiltelefoner. Den er trolig hovedårsaken til at nettleserne har blitt svært populære i land der båndbredde er mangelvare, enten det er tregt mobilnett, bredbånd med betaling per megabyte eller oppringt internett. Når Telenor nå investerer milliardbeløp i India, er det for eksempel bare i GSM (2G).

- Resultatet er at du kan spare opp til 90 prosent av datamengden. Svært brukandes for nordmenn som reiser i utlandet, eller på et tregt nettverk. På hytta på Røros, på Starbucks på Manhattan eller på en shaky linje fra solsengen på Kypros, sier Broström.

Broström mener også at Operas produkter skiller seg ut ved at produktene både er raskere, smarte småløsninger - og ikke minst at fullversjonen av mobilnettleseren drar bedre nytte av mobiltelefonens regnekraft, gjennom såkalt maskinvareaksellerering.

- På grunn av restriksjoner i Apples app-store er kun Opera Mini tilgjengelig for iPhone og iPads, mens Androidbrukere kan kjøre Opera Mobile hvis de ønsker.

- Mer enn et nettleserselskap

Opera er tradisjonelt kjent som en leverandør av nettlesere, men med 900 ansatte på 13 lokasjoner verden rundt, har selskapet utvidet horisonten de siste tre-fire årene.

- Fra å være et rent nettleserselskap, er vi nå også meget sterkt posisjonert innen mobilreklame, der vi har en av verdens ledende plattformer for mobil annonsering. Noen av selskapene som bruker vår plattform, er publikasjoner som AOL, News Corp International, The Guardian og lignende, samt annonsører som Chevrolet, eBay, Kellogg's og så videre, sier han.

Platformet har fått navnet AdMarvel, og har spesialisert seg på rikt innhold gjennom HTML5, som kan brukes både i apper og mobilnettsider.

- Mobilannonsering «is blowing up», så der er det kult å ha et så godt fotfeste allerede i denne tidlige fasen, sier han.

- I tillegg har Opera en sterk tilstedeværelse i mobiloperatørmarkedet. Vi jobber med de fleste av verdens største operatører der vi både tilbyr co-branded nettlesere og forhåndsinstallering av standardnettleser, sier Broström.

- Men vi har også utarbeidet nye produkter, blant annet noe vi kaller for Opera Web Pass, som vi tilbyr til våre samarbeidspartnere blant operatørene. I korthet er det et produkt som innebærer at operatørene på en svært mye enklere måte enn tidligere kan tilby tid, eller sidespesifikk, tilgang til mobilt internett, sier han.

I praksis er dette en ny måte å kjøpe tilgang til nettverk i en kortere periode, uten å tenke på hvor mye trafikk som selges.

- Dette med antall megabyte er svært vanskelig for vanlig folk å forholde seg til. Hvor mange vet egentlig hvor mange megabyte det tar å laste nettavisen.no?. Web Pass gjør det mulig å si 'ok, så du skal sitte på et tog i tre timer - her kan du betale rimelig for den tid du har lyst til å være online', sier han.

Tar seg selv litt uhøytidelig

Opera-gründer Jon von Tetzchner sa nylig på et foredrag hos Telenor at Opera, i motsetning til en del andre selskaper, i liten grad har vært opptatt å ta patenter på ting de har funnet opp - i motsetning til selskaper som Apple, Microsoft og Google som hele tiden er involvert i patentkamper. Denne litt annerledesheten liker selskapet også å vise fram på måten de møter omverdenen med.

Opera har nemlig gjort seg bemerket med en PR-håndtering som er ganske annerledes enn det man er vant med. De fikk massiv oppmerksomhet da de begynte å tulle med feilsendte e-poster de fikk fra Oprah Winfrey, og pressemeldinger fra selskapet har gjerne titler som «Woo-hoo for Wahoo!», «Oh, hai, API!» - og ikke minst den noe selvironiske «Opera spends record budget on campaign», der de ramser opp utgifter til blant annet tyggegummi, parkeringsbøter og influensavaksine for de involverte.

Resultatet ble en reklamevideo som ikke veldig mange så. Mer hell hadde de med sitt samarbeid med den britiske TV-kjendisen Ian Wright.

- Det kan jo være artig å vite at Opera internasjonalt er kjent for å være et forholdsvis morsomt selskap som ikke gjør alt på samme måte som konkurrentene. Vi har fått mange priser, blant annet PR-bransjens «Gullkorn» samt den internasjonalt store «SABRE PR-award», sier PR-sjefen.

- 2013 blir et kongeår for Opera, avslutter Broström.

Selskapet har gjort det svært godt på børsen de siste årene, og har omtrent firedoblet sin verdi siden 2005. I skrivende stund er selskapet verdt 3,958 milliarder kroner, omtrent det samme som SAS og Hurtigruten kombinert.

LES FLERE SAKER: