Gå til sidens hovedinnhold

Fetteren ble henrettet med nakkeskudd

Les den dramatiske historien om Operasjon Muskedunder i september 1942.

Operasjon Muskedunder er blitt reiselivsprodukt med årlige turer i sabotørenes fotspor ved Glomfjord kraftstasjon på Fykan, skriver Avisa Nordland.

For ei uke siden var Gavin Worrell fra engelske Military History tours i Glomfjord sammen med en liten testgruppe. En av dem, Terry Lewington (72), er søskenbarn av kommandosoldat Cyril Abram, som var med på sabotasjeaksjonen 21. september 1942.

Den 20 år gamle krigshelten ble tatt til fange under flukten på fjellet, og ble siden henrettet med nakkeskudd i Sachsenhausen.

- Jeg er stolt over at Cyril og de andre kommandosoldatene klarte å gjennomføre oppdraget sitt, sier Lewington.

Sidestilles med tungtvannsaksjonen

Sabotasjeaksjonen ble nemlig gjennomført for å stanse tyskernes produksjon av aluminium i Glomfjord. Operasjonen sidestilles derfor av historikere med Kompani Linges tungtvannsaksjon mot kraftanlegget på Rjukan fem måneder senere.

Operasjonen i Glomfjord ble gjennomført av to mann fra Kompani Linge og ti britiske kommandosoldater, som kom til Bjærangsfjorden med ubåten «Junon» 15. september 1942. Derfra tok de seg langs ei krevende rute over fjellet til Fykan innerst i Glomfjorden.

3687508

Her klarte de natten til 21. september å sprenge begge generatorene, samt rørgata rundt hundre meter over kraftstasjonen. Denne eksplosjonen utløste et stein- og jordskred som gikk helt inn i bakveggen på kraftstasjonsbygningen.

Henrettet

I løpet av aksjonen ble to tyske soldater skutt, mens en av nordmennene fikk en bajonett gjennom kroppen i nærkamp. Han døde under fangenskap i Bodø tre dager senere.

Etter den vellykkede sabotasjeaksjonen skilte gruppen lag like ved hengebrua i Fykandalen. Bare fire av dem klarte å rømme til Sverige. Resten av soldatene, deriblant Cyril Abram, ble tatt til fange og sendt til Tyskland, der de ble henrettet.

- Cyril og de andre kommandosoldatene bidro på denne måten trolig til at fire kom fra aksjonen i livet, sier Lewington.

Den ene av dem var nordmannen Sverre Granlund, som senere ble hedret med medaljen «Krigskorset med sverd» for sin innsats under aksjonen.

Kommer tett på krigshistorien

Gavin Worrell har i ti år fortalt denne historien med utgangspunkt i fangeleiren Oflag IVC i Colditz Castle i Berlin og Sachsenhausen. Da han for et år siden ble kontaktet av Terry Lewington, bestemte han seg for å utvide reiselivsproduktet sitt til et årlig besøk i Glomfjord.

- Det er fantastisk å være her hvor vi kan komme helt inn på det som faktisk skjedde, sier Worrell.

Små sjanser for å overleve

For under testturen stilte Statkrafts Kristen Selfors opp som lokal guide. Det gjorde opplevelsen svært spesiell for Lewington, som var halvannet år da søskenbarnet ble henrettet.

- Familien min snakket aldri om hva Cyril hadde vært med på. Han var bare en av de svært mange som ofret livet sitt for å bli kvitt Hitler, sier han.

Ei tante tipset ham om den første boka om sabotasjeaksjonen, Stephen Shofields «Musketoon».

- Det er spennende å få historien så tett på, 20 år etter at jeg leste boka. De kom hit med svært små sjanser for å overleve, og jeg er imponert over hvordan de løste oppgaven sin, sier Lewington.

Og Gavin Worrell skal tilbake til Meløy neste høst.

- Det er svært spesielt å komme så tett innpå stedene der aksjonen foregikk. Til neste år vil jeg ta med deltakerne opp på fjellet for å få et enda bedre inntrykk av hvordan aksjonen ble gjennomført og endte, sier Worrell.

Les flere saker i Avisa Nordland

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken