Gå til sidens hovedinnhold

Oppdaget faren sin på verdenskjent bilde

Sett av millioner av mennesker.

(SIDE2): En svensk kvinne hevder å ha oppdaget at faren er en av mannfolka avfotografert på et av de mer berømte bildene i verden.

Bildet som kalles «Lunchtime atop a Skyscraper» er sett av de fleste av oss, og det er brukt en rekke ganger som motiv i andre sammenhenger. På originalen ses 11 menn, som sitter på en stålbjelke og spiser lunsj.

De er i gang med byggingen av GE Building, et av 19 bygg som utgjør Rockefeller Center i New York.

Svenske Britt-Marie Johansson Dufwa forteller til avisen expressen.se at den ene av mennene er hennes far, John Johansson. Han skal være manen som sitter som nummer seks fra venstre.

Hun oppdaget faren på bildet, da hun første gang så det for fem år siden.

- Det er far. jeg husker at han under en spasertur i skogen på 70-tallet fortalte om et fantastisk bilde som ble tatt da han jobbet på en skyskraper. Det irriterer meg at jeg aldri kom på å lete etter bildet mens han levde, sier hun til Hallands Nyheter.

Johansson Dufwa forteller at hun husker faren som sigarettrøykende og aldri redd for høyder, dar han jobbet på gården deres hjemme i Halland i Sverige.

Faren var en av mange unge svenske menn som utvandret til USA for å skaffe seg arbeid. Han vendte hjem til Sverige i 1935, tre år etter bildet ble tatt, og han ble værende i hjemlandet til han døde i 1982. Han hadde da aldri sett det berømte lunsjbildet.

Andre fra området Johansson utvandret fra, mener også at mannen til venstre for Britt-Maries far er svensk, og het Albin Svensson. Det finnes ingen offisielle navn på de 11 arbeiderne, og dermed er det heller ikke bekreftet at de to er svenske.

Det er heller ikke bekreftet hvem som er fotografen. Noen mener det er Charles Ebbets, som ble leid inn for å følge byggingen. Andre holder en knapp på Lewis Hine, som var kjent for å dokumentere bygningsarbeide i New York.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken