(SIDE2): Halvparten av barn under fem år får diaré eller oppkast hvert år. Foreldre gjør barna sykere ved å gi dem utrørt Coca-cola og sitronbrus, mener eksperter.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

The National Institute for Health and Clinical Excellence i Storbritannia hevder det er en myte at sukkerholdig drikke vil hjelpe på mage og tarm bakteriene. Det skriver BBC News.

Istedenfor mente instituttet at alvorlige mage og tarmvirus burde behandles med drikke som får kroppen til å bevare væsken på best mulig måte. I brus er det for mye sukker, ifølge ekspertene.

- En myte
- Ideen om at Coca-Cola uten kullsyre og lemonade - eller fruktjuice hjelper er en myte. Det kan faktisk gjøre det verre, men dessverre bruker folk dette ennå, sier Dr. Stephen Murphy ved National Institute for Health and Clinical Excellence

Han mener nøkkelen til å hjelpe kroppen med å absorbere væsken er å drikke en kombinasjon av sukker og salt, og ikke brus som inneholder for mye sukker.

Kjøp GEM pulver
Også spesialist i allmennmedisin og redaktør for Helsenett.no , Christian Anker mener sukkerholdige drikker bør unngås.

- Væsker som utelukkende består av sukker og vann som for eksempel sitronbrus er ikke så bra. Barnet trenger også få tilført salter. På apoteket kan man kjøpe en ferdig pulverblanding for eksempel GEM pulver til dette formålet. Det inneholder riktig mengde sukker og salt og blandes ut i vann. Hvis man ikke har GEM tilgjengelig, kan man blande like deler Farris og eplejuice. Da få man i seg vann, salt og sukker, sier han til Side2.

Her er tegnene du skal se etter for å finne ut om barnet ditt er dehydrert:

- Dårlig reaksjonsevne
- Innsunkne øyne
- Blek hud
- Frysninger

Gi barnet drikke intensivt over en fire timers-periode. Mengden kommer an på barnet, men for en ett-åring bør det være rundt en halvliter, ifølge anbefalinger.

Etter dette er det viktig at barna blir oppmuntret til å spise igjen. Hvis tilstanden ikke bedres bør intravenøs væske vurderes hos en lege.

LES MER HELSE HER