Vann i all sin prakt gir et flott fotografisk motiv. Enten det er et strømmende fossefall eller en enkel vanndråpe, finnes det uendelige muligheter for å skape et bra bilde.

Men det finnes ting man bør tenke på før man setter i gang. En ting man bør være obs på er eksponering. Vann reflekterer ofte mye lys, og kan dermed lure lysmåleren til å tro at motivet er mye lysere enn det egentlig er. Det kan derfor være lurt å overeksponere med ett eller to stopp, eller å måle lyset på et område av motivet som ikke inkluderer vann.

Andre ting som bør vurderes er bruk av filtere. Et polariseringsfilter bidrar til å redusere refleksjoner og lysskinn i vannet, og forsterker farge og kontrast. Dette filteret bidrar også til å redusere mengden lys som kommer gjennom linsen, noe som betyr at man kan bruke lengre lukkertider på lyse dager.

Til sistnevnte formål kan også et ND-filter (Neutral Density) brukes, dette filteret gjør derimot ingen endring med farge eller kontrast.

Fossefall og hav
Ved fotografering av rennende vann står valget mellom hvorvidt man vil ha bevegelse i bildet, eller om vannet skal fryses. Om det er ønskelig med bevegelse må lukkertiden være lang. Hvor lang den bør være kommer an på hvor fort vannet beveger seg, men en god regel er å bruke lukkertid på 1/15 sekund eller lenger. Her er det viktig å huske stativ.

Ønskes det en effekt av vann som fryses i en bevegelse bør lukkertiden være på 1/125 eller raskere.

Vanndråper
Noe av det flotteste med en regnskur er vanndråpene som formes etterpå. Planter og spindelvev er fulle av disse glitrende perlene. Det finnes to måter å fotografere en vanndråpe på, enten som del av en større scene, som for eksempel en plante full av vanndråper.

Eller man kan gjøre vanndråpen til hovedmotiv og fotografere den som et speil, om man går nært nok vil man se en refleksjon av verden rundt seg i vanndråpen.

Utfordringen er å fotografere dråpen før den faller. Ved fotografering av vanndråper i studio kan man bruke klar glyserin istedet for vann, ettersom dette er tjukkere og vil holde seg lenger.

Soloppgang og solnedgang
Ved solnedgang og soloppgang får vannet en varm, fargerik glød. Husk stativ. Les mer om nattfotografering her.

Refleksjoner
Refleksjoner i vann blir mye brukt i landskapsfotografi og gir et perfekt postkortbilde. Se etter landskaper ved hav eller innsjø, fugler på vannet og sølepytter etter en regnskur.

Splasj
Når noe slippes ned i vannet og bevegelsen fryses, kommer interessante former til syne. Dette er et motiv som krever litt prøving og feiling, i tillegg til teknisk forståelse. Dette er et motiv mange fotografer aldri blir lei.

© Andrew Johnson

Såpebobler
Såpebobler er et lekent og flott motiv som kan bli veldig fargerikt.

Vann er en viktig del av livet, og en nesten uuttømmelig kilde til flotte motiver. Så her er det bare å gå ut og la seg inspirere!

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.