Gå til sidens hovedinnhold

Oppløs Kværner?

Norske aksjeeiere gir blaffen i politikernes krav om flere kvinner i ASA-styrene. Men er det realitisk å tvangsoppløse selskapene?

For øyeblikket kjøres det hardt mot hardt i striden om norske allmennaksjeselskaper (ASA) kan tvinges til å ha flere kvinner i styrerommene.

Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen åpnet krigen, men han ga selskapene relativt god tid til å ordne opp frivillig. Og riktignok har det blitt en viss bedring, men svært mange selskaper gir blaffen.

Det store spørsmålet er hva Stortings-flertallet har tenkt å gjøre med det.

TV 2 Nettavisen er ikke prinsippiell tilhenger av kjønnskvotering, men den konfrontasjonslinjen næringslivet legger opp til her er uklok. Og så lenge staten ikke tvangsoppnevner styremedlemmer, men ønsker kjønnsnøytralitet, er inngripenen i den private eiendomsretten relativt moderat.

Nå er gulrot brukt, og det er på tide å bruke pisken hvis eselet (les: valgkomiteene) ikke skjerper seg.

Derimot er det helt i tåka å foreslå at tvangsoppløsning skal være reaksjonsmiddelet. Hvis Kjell Inge Røkke av en eller annen grunn lar være å velge inn 40 prosent kvinner, skal altså et selskap verdt 13 milliarder kroner - med titalls tusen ansatte - strykes?

De fleste vil se at reaksjonsformen ikke står i sammenheng med forbrytelsen.

Vi er derfor spent på om Høyres landsmøte følger rådene fra flere hold om en mildere reaksjonsform.

Unge Venstre foreslår eksempelvis tvangsbøter i form av dagsbøter.

Det er en reaksjonsform som har fungert for Regnskapsregisteret i Brønnøysund mot dem som nekter å levere inn regnskap.

Er det bak mål å kreve 40 prosent kvinner i ASA-styrene, eller trenger «gubbeveldet» et spark bak? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken