I august i år ble det registrert 7.967 nye personbiler i Norge, noe som tilsvarer en økning på 134 flere biler eller 1,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Opplysningsrådet for Veittrafikken.

NA24 - din næringslivsavis

- Økningen skyldes nok en økende optimisme. Det har vel med hva slags trygghet man føler og man ser det jo også på boligsalget, der stadig flere blant har kommet på visning den siste tiden, sier avdelingssjef Pål Bruhn, hos Opplysningsrådet for Veitrafikken til NA24.

Flere enn i fjor
Det at det har blitt solgt flere biler i august i år enn i fjor kan nok tyde på at etterspørselen etter dyrere goder er på full fart tilbake. Oppgangen kommer etter at det i juli ble registrert 2,2 prosent færre biler enn hva som var tilfelle i fjor.

- Hos oss har det vært bedre salg i juni og juli i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier informasjonskonsulent Marius Tegneby hos Harald A. Møller AS til NA24.

Mange peker ofte på at lav rente, som vi ser i Norge i dag, er medvirkende til etterspørselsøkning etter dyrere investeringer som bil og bolig. Tegneby mener imidlertid at renten er en del av helhetsbildet.

- Det er flere sammensatte årsaker og intensiv jobbing, fra i fjor høst, som har ført til at salget går så bra nå. Den lave renten har vært med på å stimulere til høyt forbruk, men billanseringer generelt og hard jobbing med å få ned høye bruktbillagre, slik at man igjen kan tilby gunstigere innbytte, er noen av årsakene, sier Marius Tegneby.

Import og varebil ned
Men selv om registreringen av nye personbiler viser pene takter er det fortsatt enkelte deler som det går tråere med. I august ble det importert 2.250 biler, noe som tilsvarer en nedgang på 4,6 prosent. Når det gjelder varebiler var det her et fall på hele 34,6 prosent til 1.933 varebiler i august i år.

Sammenlignet med august de ti foregående årene er imidlertid årets tall 1,4 prosent lavere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her