HTML EMBED

Dette sier jeg sannelig ikke for å provosere, men med ærlig og overbevist entusiasme. Jeg er nemlig dyrevenn, og tåler ikke at våre domestiserte dyr lider eller blir alet opp under uverdige forhold. Slik sett kjøper jeg eksempelvis bare økologiske egg fra høner som ikke bare er frittgående, men også har et romslig uteareal.

Så derfor, til de som sier at tyrefekting er brutalt dyreplageri, svarer jeg med et retorisk spørsmål.

Du blir født som okse, og får to valg: Enten kan du tilbringe mange lykkelige år gressende på grønne enger, i fullkommen frihet og du får bruke din manndom så ofte du vil på kyr som du får hyppige besøk av. I ditt instinkt ligger kampvilje og mot, og denne får du utløp for en siste gang i møtet med mennesker i en corrida, der du etter en kortvarig kamp dør en ærefull død. Alternativt blir du, som titusener vanlige kjøttokser, kastrert og fôret opp i trange kveer til slaktevekt, før du stues inn i en bil og blir sendt til slakteriet. Hvilke av de to oksene ville du ha vært? OK. Mitt svar har du allerede gjettet.

Etter en tyrefekterkamp oppsøker jeg gjerne en restaurant der tyrefektingens afficionados går for å spise og diskutere dagens kamper. Der serveres en fabelaktig biff fra Miuru-okser som har opplevd sitt momento de verdad i corridaen. Kårde og muleta følger selvfølgelig retten i miniformat som garnityr.

Uttrykket poder a poder henspeiler på en spesielt vanskelig og dristig passasje der en banderillo setter piler i oksens nakke ved å løpe i en halvsirkel mot oksen. For ordens skyld: Fettkulen på oksens nakke der pilene settes har ingen nerver.

Oppskrift på tyrefekterbiff "poder a poder"

Du trenger:

Godt mørnede biffer
1 oksehjerte
1 stykke kokt oksehale
Smør og olje til steking
1 dl oksehalekraft
1 dl rødvin
2–3 spiseskjeer sherry
1 ss maisenna
Noen rosa pepperkorn
1 boks brune bønner
1 boks mosede tomater
4 fedd hvitløk
1 liten neve hakket timian
1 spiseskje honning
1 stor paprika

Slik gjør du:

Det er ingen tyrefekterokser her i landet, men vanlig storfekjøtt kan duge. Et stykke oksehale kokes i to–tre timer. Biffene stekes, likeledes tynne skiver av oksehjertet. Bruk oksehalekraften, sherry, rødvin, honning, krydder og jevning for å lage sausen. Serveres med en blanding av bønner, hvitløk og mosede tomater som er kokt opp. Pyntes med muletaen i form av et tilskåret flak paprika som er stekt myk, og gjerne en minikårde.

Vintips til tyrefekterbiff

En kraftig Penedès-vin, gjerne fra Miguel Torres passer ypperlig til dette. Olé, compañeros!

Gran Coronas Reserva 2006/2007

Land Spania
Område Catalonia, Penedès
Produsent Miguel Torres
Polpris 144,50

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir