Gå til sidens hovedinnhold

Opptur i vente i USA

Pilene peker opp i forkant av årets første børsdag i New York.

De amerikanske aksjefuturene er i positivt terreng i forkant av børsåpningen på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Nasdaq-futuren klatrer 0,14 prosent onsdag ettermiddag og får følge av S&P 500-futuren som stiger 0,11 prosent. Dow Jones Indicative er ned 0,10 prosent.

Alle de tre nøkkelindeksene endte i pluss i 2007. Best var den teknologitunge Nasdaq-indeksen som steg nærmere 10 prosent, mens kjente industriindeksen Dow Jones endte opp rundt 6,5 prosent. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen endte året med en oppgang på 3,5 prosent.

Siste handledag for aksjene i New York var nyttårsaften, men da endte de kjente indeksene ned på vekstbekymringer.

Finansmarkedene venter ellers spent på referatet etter den amerikanske sentralbankens siste rentemøte. I desember ble styringsrenten i USA satt ned med 0,25 prosentpoeng til 4,50 prosent. Dette var i stor grad ventet i markedet, men ikke alle var like fornøyde. Særlig vakte det misnøye med at sentralbanken igangsatte en tiltaksplan for å bedre likviditeten i kredittmarkedet, dagen etter rentebeslutningen. Kritikerne mente at det hadde vært bedre å øke rentekuttet ytterligere i stedet for å trå til kortsiktige virkemidler.

Inflasjonen er et stadig tilbakevendende problem i den amerikanske økonomien. Prispresset er fortsatt stort i USA og gjør jobben til sentralbanken mer komplisert. Derfor er det særlig sentralbankens betraktning knyttet til inflasjonen i USA som vil vies stor oppmerksomhet. Viktigst er likevel signalene om den videre fremtiden til rentenivået i verdens viktigste økonomi.

Ved råvarebørsen i New York stiger frontkontraktene på den amerikanske referanseoljen WTI til over 98 dollar fatet. Forventninger om at fallet i de amerikanske oljelagrene vil fortsette for syvende uke på rad bidrar til den høye oljeprisen. Fasiten kommer i morgen ettermiddag.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord