Gå til sidens hovedinnhold

Oppturen forsvant

En lovende børsdag endte til slutt flatt på Wall Street.

Det begynte svært lovende på USA-børsene torsdag, drevet av brukbare makrotall. Men utover dagen mistet investorene motet, og børsdagen endte flatt.

Oljeprisen var for andre gang på to dager over 100 dollar, men endte dagen på 99,18 dollar for den amerikanske WTI-oljen.

De ukentlige tallene for amerikanske oljelagre viste torsdag et fall på 4,1 millioner fat til 289,6 millioner fat. Det var et langt større fall enn hva analytikerne ventet.

Konsensus blant tallknuserne lå ifølge Bloomberg News på et trekk tilsvarende 2,3 millioner fat. På den andre siden steg lagrene av bensin og destillater, som omfatter fyringsolje og diesel.

Oljeprisen er de siste dagene blitt sendt opp til 100 dollar på grunn av uro i Pakistan og Nigeria, kombinert med fortsatt sterk etterspørsel.

Delindeksen for oljeaksjer steg en kvart prosent, og har i dag vært på det høyest nivået noensinne. Delindeksen for oljeservice steg drøyt 1 prosent.

Gullprisen steg torsdag 9,10 dollar til 869,10 dollar pr. unse, det høyeste nivået på 28 år, noe som sendte gullaksjer opp.

Onsdag sendte overraskende skuffende makrotall aksjene ned på Wall Street. Innkjøpssjefindeksen ISM viser at det ventes en nedgang i den amerikanske industriproduksjonen som igjen kan ramme den amerikanske økonomien.

Torsdagens ADP-rapport om arbeidsmarkedet overrasker derimot på den positive siden. Sysselsettingen i det private næringslivet økte med 40.000 i desember, noe som er godt over forventningene på 33.000. Arbeidsmarkedet vies mye oppmerksomhet nå som både boligmarkedet og resten av økonomien viser klare svakhetstegn. Rapporten som kommer fra konsulentene i ADP og blir brukt som en indikasjon på hva den offisielle arbeidsmarkedsrapporten som slippes fredag inneholder.

Det var også færre førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd den siste uken i fjor. Antallet sank med 21.000 til 336.000 i forrige uke. Økonomene hadde ventet at antallet ville havne på 345.000.

Indeksen for fabrikkordre økte med 1,5 prosent i november. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Det er godt over forventningene i markedet som ifølge Bloomberg News ventet at antallet ordre ville øke med 0,5 prosent den nest siste måneden i 2007.

I finanssektoren strømmer det fortsatt på med dårlige nyheter. State Street Corp. setter av 279 millioner dollar for å dekke opp for potensielle søksmål fra tap knyttet til investeringer i subprimelån.

Både Ford og General Motors falt mellom 2 og 3 prosent etter svake salgstall for desember.

Chipsektoren, som onsdag falt etter en negativ analyse fra Bank of America, fortsatt nedturen torsdag. Intel endte ned 2 prosent, AMD ned 5 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,10% til 13.056,72

Nasdaq -0,27% til 2.602,68

S&P 500 uendret på 1.447,16

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet