Gå til sidens hovedinnhold

Oppturen glipper

Aksjemarkedet var på vei opp, men falt tilbake igjen.

Oslo Børs klarte en liten periode å snu den dårlige starten til opptur. Men nå faller børsen tilbake igjen. Oljeprisen har falt til under 76 dollar fatet samtidig som dollaren har styrket seg.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen var klokken 13.30 ned 0,15 prosent til 487,21 poeng.

Tirsdag startet med et markant børsfall. Flere av selskapene på Oslo Børs har sendt ut et resultatvarsel for tredje kvartal. Likevel er ikke det nok til å renne børsen helt i senk. Utenfor Norges grenser er optimismen langt høyere.

Klare toner fra DnB Nor
Blant de selskapene som vises størst oppmerksomhet er DnB Nor. Finanskonsernet er i London der de avholder sin kapitalmarkedsdag. Selskapet har ikke gått helt klar av kreditturoen de siste månedene. Problemene og tillitskrisen i kredittmarkedet har medført at selskapet tar regnskapsmessige justeringer av porteføljene som dekker obligasjoner og rentepapirer. Nå resultatfører de urealiserte tap på 600 millioner kroner.

Det er noe lavere enn hva enkelte analytikere hadde ventet. Vel så viktig er at målene om fortsatt vekst på 10 prosent i de kommende årene opprettholdes. Samtidig ønsker de å bedre avkastningskravet på egenkapitalen til et mål på 16 prosent fra 15 prosent. Dette skal oppnås ved å få kostnadene ned. DnB Nor ønsker å få kostnadsgraden ned til 46 prosent, fra dagens nivå på like under 50 prosent.

Markedet svarer med å sende DnB Nor-aksjen opp 2,18 prosent til 84,40 kroner.

Kjipt i seismikk
Verre er det med seismikkselskapene SeaBird og TGS-Nopec. Begge har sendt ut resultatvarsler som skuffer markedet stort. Aksjene faller henholdsvis 14,23 prosent til 22,30 kroner og 9,12 prosent til 98,60 kroner. Wavefield Inseis er i fusjonsplaner med TGS der oppgjøret vil skje i form av TGS-aksjer. Det sender Wavefield-aksjen ned 10,14 prosent til 49,20 kroner.

Eitzen Chemical blir løftet 12,21 prosent til 23,90 kroner etter at hovedaksjonær Camillo Eitzen & Co vurderer sin eierposisjon i selskapet. Nå har de gitt Carnegie og Pareto oppdraget med å utforske ulike strategiske alternativer for eierandelen i kjemikalietankrederiet.

Stepstone klatrer 6,96 prosent til 24,60 kroner etter at de har sendt ut et positivt resultatvarsel. Blant annet venter de at driftsresultatet før avskrivninger og omsetningen vil øke markant fra foregående kvartal.

Fallende oljepris
Ved råvarebørsen i London faller novemberkontraktene på nordsjøolje til 75,90 dollar fatet. Uro knyttet til konsekvensene av tillitskrisen i kredittmarkedet og utsikter til større tilgang til olje sender prisen på det sorte gull oppover.

Dollaren har dessuten hentet seg godt inn. Nå stiger den amerikanske valutaen til 5,50 kroner etter at den norske kronen svekker seg. Fallende oljepris slår ut på kronekursen.

StatoilHydro faller 0,88 prosent til 169,75 kroner. Bedre går det for Norsk Hydro som blir løftet 1,55 prosent til 78,40 kroner.

John Fredriksens Seadrill og Golden Ocean opplever også et solid løft tirsdag. Aksjene stiger henholdsvis 3,16 prosent til 122,25 kroner og 2,62 prosent til 39,20 kroner.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021