Gå til sidens hovedinnhold

- Oppturen kan bli kraftig

Eiendomsmeglerne tror rekylen i boligmarkedet kan bli heftig. Men det vil ta tid før den kommer.

OSLO SENTRUM (NA24): - Vi frykter en for kraftig rekyl i boligprisene dersom ikke nybyggingen tiltar igjen, sier Christian Dreyer i Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF).

NA24 - din næringslivsavis

Finanskrisen har ført til at nybyggingen har stoppet helt opp. Nå advarer Norges Eiendomsmeglerforbund mot konsekvensene av dette.

Markedet stoppet opp
- Vi har i praksis sett en stopp i nybyggingen de to siste årene. Dersom dette fortsetter, vil oppturen bli kraftig forsterket. Bankene må nå ta ansvar og låne ut penger, uttalte Dreyer på dagens pressekonferanse der ny prisstatistikk for boligmarkedet ble presentert.

Tallene viser at boligprisene har falt 14 prosent siden toppen i august 2007. Også neste år tror Dreyer og NEF vil bli et ruglete år. Imidlertid ser de for seg at prisene kan komme til å stige mot slutten av året.

- Etter hvert vil det norske folk gå fra sparemodus til kjøpemodus, sier Dreyer. Han mener bankene må ta ansvar for å få fart på boligmarkedet.

Forsterker nedturen
En undersøkelse fra Sparebankforeningen som ble offentliggjort før jul viste at 8 av 10 banker har strammet inn på, eller stoppet, mellomfinansieringen ved boligkjøp. I tillegg har bankene strammet kraftig inn på den vanlige utlånspraksisen.

Les mer her:
Lånestopp for boliglånskunder

- Innstrammingen til bankene er på et uanstendig nivå. Vi bør forvente en edruelighet både i oppgangs- og nedgangstider. På oppturen fikk folk kastet penger etter seg, nå strammer bankene for hardt inn. Dette er med på å forsterke både opp- og nedturene, sier Dreyer videre.

Dreyer får følge av Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Der tror man rentekuttet til Norges Bank kan være den vitaminpillen som trengs for å gi boligeiere et godt år.

- Hvis renteeffekten slår til kan vi få et vesentlig hyggeligere år enn vi tror, sier Stein Drogseth, styreleder i EFF.

- Mulighetenes marked
Målt mot gjennomsnittsprisene i 2008 er EFF noe mer optimistiske enn Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Slik det ser ut nå antar vi at boligprisene i løpet av 2009 vil falle med 7-10 prosent, sier advokat Torbjørn Ek i en pressemelding.

Ek tør ikke spå når markedet snur, men tror dette er et godt marked for dem som skal kjøpe bolig.

- Det er ingen gitt å se når markedet snur, men når det er etablert sikkerhet i markedet for stabile rammebetingelser snur markedet. Inntil da er det mulighetenes marked. Kjøpere som har litt perspektiv på sin boliginvestering bør kjenne sin besøkelsestid i tiden som kommer, sier Ek i meldingen.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken