Gå til sidens hovedinnhold

Pusser opp for å selge

Noen synes det er gøy. Men flere gjør det for å få mer igjen for huset.

Vi pusser ikke opp bare for å få det lekkert eller fordi det er nødvendig.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

Nesten halvparten av oss fikser på boligen delvis for å opprettholde eller øke verdien, viser en fersk undersøkelse fra FINN.

Hard konkurranse på kjøpssiden gjør at mange boliger selges langt over prisantydning.Likevel kan det virke som at mange pusser opp for å tjene ekstra mye ved et eventuelt salg, skal man tro undersøkelsen.

- Fordi jeg må
Den vanligste årsaken til at nordmenn er så ivrige på oppussingsfronten er at de føler at de «må». 54 prosent svarer at dette er årsaken.

Intervjuobjektene kunne velge flere svaralternativer.

49 prosent svarte at det å opprettholde eller øke boligens verdi er den viktigste begrunnelsen for oppussing.

Sparebøsse
– Salg av bolig kan være en sentral inntektskilde for folk, så dette er forståelig. Boliger med fin beliggenhet, god planløsning og pent utseende er ofte en god investering. Det kan sammenlignes med en stor sparebøsse. Noen fikser sikkert også på boligen med tanke på å ha noe barna deres kan bygge videre på, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

– Mange boligkjøpere ønsker å kjøpe hjem med forholdsvis nye våtrom, siden dette for de fleste er den største utgiftsposten når det kommer til oppussing. Det er ikke sikkert man får igjen investeringen ved totaloppussing av bad med boligsalg i tankene, men man kan komme langt med mindre utskiftninger og oppgraderinger, sier Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

Videre sier 20 prosent at de fikser på boligen på grunn av interesse for interiør. 15 prosent gjør det fordi de synes det er gøy, mens 13 prosent gjør det fordi de er blitt inspirert av andre.

Det kommer også fram at vi er veldig lite trendbevisste. Kun 3 % oppgir dette som en medvirkende årsak til at de føler en dragning mot malekosten og hammeren.

Presses av partneren
– Kjønnsforskjellene er ganske store. 17 prosent av mennene hevder de setter i gang fordi partneren ønsker det, mot kun én prosent av kvinnene. Videre har kvinnene mye større interesse for interiør, og synes det er artigere enn menn, som igjen er mer opptatte av verdiøkning, sier Reuterdahl.

Det er spesielt personer i aldersgruppene 30 til 39 år og 40 til 49 år som synes at oppussing kan være en økonomisk investering.

For dem er dette vel så viktig som å fikse boligen fordi de «må». Personer under 30 år er de som har sterkest interiørinteresse, mens personer over 50 år er mest fornuftige; de oppgraderer boligen hovedsakelig på grunn av nødvendighet.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken