Gå til sidens hovedinnhold

Vakkert i trioland

Den norske pianotrioen Orange har ligget altfor lenge på mi personlige venteliste.

Orange
Implicity
AIM Records/Musikkoperatørene

Orange består av bassisten Sondre Meisfjord, trommeslageren Stig Rennestraum og pianisten Vigleik Storaas. Begynner vi bakfra så snakker vi om en av denne verdensdelens aller mest uttrykksfulle pianister. To ganger har Storaas fått Spellemannpris for sine egne trioinnspillinger og han stortrives tydeligvis her også, sjøl om det ikke er hans eget materiale som står på programmet.

Mannen bak alle komposisjonene er den minst kjente – for meg i alle fall – Stig Rennestraum. Det er ikke hver dag at trommeslagere står fram som komponister, men Rennestraum forteller oss umiddelbart at fleipen om at trommeslagere er musikernes beste venn, så definitivt ikke gjelder i hans tilfelle. Han har skrevet et knippe usedvanlig vakre og innholdsrike låter som de tre tilfører masse substans.

Sondre Meisfjord blei for alvor kjent i jazzverdenen med sin solide medvirkning i bandet Come Shine med Live Maria Roggen og Erlend Skomsvoll og hans varme, distinkte basstone kler dette lyriske tonespråket perfekt.

Stig Rennestraum er en meget lyttende og følsom fargelegger som ikke har behov for å dominere sin egen musikk på noen måte. Sammen med de to andre utgjør han et kollektiv av meget høy klasse – dette er nemlig ett på alle måter kollektivt uttrykk sjøl om det er god plass for individuelle meldinger også.

Skal man absolutt gi musikken noen referanser så er ikke de musikalske idealene til pianister som Tord Gustavsen, Keith Jarrett og Jan Johansson så veldig mange lysår unna. Det betyr musikalsk lyrikk av meget solid kaliber – slik er det også med Orange og «Implicity».

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen