Gå til sidens hovedinnhold

Ord på veien

Når folk går inn på bokhandelen Nomaden i Oslo er det gjerne første stopp på reisen.

(SIDE2): En reiseguide er god å ha, både når man skal la seg inspirere før turen og når man trenger de harde fakta under reisen.

- Hvor skal du og hvilken type reise skal du på?

Det er det første Anita Bergsveen og de andre ansatte, i Nordens eneste spesialiserte butikk for guidebøker, spør om.

- Det er forskjell på om du skal på en organisert tur med barn eller reise rundt helt på egen hånd. Når det kommer til bøkene er noen best på illustrasjoner, mens andre fokuserer på gode fakta.

Variasjonen er stor og mangfoldet belyses godt gjennom lange hyllerader med mange av de samme reisemålene.

På tur til India

Bergsveen skal selv til India om tre uker og har plukket seg ut en bok om den sørlige delen av landet fra Lonely Planet.

- Jeg skulle egentlig ha tak i Footprint sin guidebok, men den var de gått tom for på forlaget, beklager hun seg. - Lonely Planet virker allikevel ok, presiseres det.

Som sine kunder bruker Bergsveen guidebøkene både før og under reisen.

- Inspirasjon får jeg gjerne av å lese dem og så ser jeg litt på hva folk har anbefalt av reisemål. På reisen er det jo ekstra viktig å ha med seg den praktiske informasjonen.

Bøkene leses forskjellig

Noen ivrige leser reiseguidene fra perm til perm, mens andre tar en titt på forskjellige ting i bøkene. For den førstnevnte gruppen betyr det kanskje litt hvem som har skrevet bøkene. De fleste går uansett etter de mest kjente seriene med guidebøker.

I tillegg de to som allerede er nevnt, er Rough Guides svært populær lektyre og reisekompanjongen på storbyferie er gjerne Time Out i bokform. Magasinet som får med seg det som skjer i mange av de største byene i verden, har fått et godt rykte på seg som gjør at mange velger nettopp dem når de skal på bytur.

- Mange velger Footprint når de skal til Sør-Amerika, siden de startet med å lage den legendariske «South American Handbook» allerede for 80 år siden. Lonely Planet startet med å lage en guide over Sørøst-Asia og har flikket på den i over 30 år, bemerker Bergsveen.

Hvilken bok kunden ender opp med kan variere veldig. Noen kommer innom for å bli inspirert, noen har allerede bestemt seg for hvor de skal, mens andre igjen bare vil drømme seg bort.

Gir reisetips

I tillegg til å selge bøker gir butikkens betjening gjerne bort reisetips. Det er heller ikke en reisekamerat i bokform er å oppdrive. Noen blir skuffet når de har bestemt seg for et noe spesielt reisemål og det knapt finnes noen sider med informasjon om stedet.

- Vi får en del rare forespørsler og i tillegg vil noen kunder gjerne ha bøker på norsk. Dessverre er ikke etterspørselen større enn at det meste kommer på engelsk, kommenteres det bak disken.

I tillegg til de tradisjonelle reiseguidene går det an å boltre seg i skjønnlitteratur og annen litteratur som tar for seg spesielle områder eller land. Reiseskildringer er populært.

Mer en bøker

Nomaden, eller «butikken for globetrotteren, ferieturisten og drømmeren», har mer å tilby sine reiselysne kunder enn bare bøker. I tillegg til bokhyllenes fristelser, er det dupleditter i alle varianter for de som skal ut på tur. Klær, hatter, nyttige artikler og hendig verktøy er bare noe av det som finnes.

- Mange av disse tingene er nødvendige. Skal du til Afrika kan et myggnett være uunnværlig og pass, billetter, kort og kontanter bør man oppbevare trygt inntil kroppen.

Les også: Les Riisnæs' reisetips

Flere reisesaker finner du her.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken