Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører frykter Terra-dommen

Nordlandsordfører frykter samme knusende nederlag som i Sogn og Fjordane.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Du skal ikke se bort fra at vi får den samme konklusjonen som i Sogn og Fjordane.

Det sier ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås, etter å ha blitt informert om dommen fra fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

NA24 - din næringslivsavis

Her fastslår lovlighetskontrollen at både Vik og Bremanger kommune brøt kommuneloven, og at avtalen med Terra Securities derfor var ulovlig.

- Frykter dere at fylkesmannen i Nordland vil komme til samme resultat?

- Ja, det ser jeg ikke bort ifra at han gjør, sier Hattfjelldal-ordføreren til NA24, som i likhet med de tre andre nordlandsordførerne ikke har innrømmet noe lovbrudd i Terra-skandalen.

Han er overrasket over konklusjonen, og mener den strider imot tidligere klarsignal fra kommunaldepartementet til Vik. Dette brevet mener Almås bevisst ble brukt av Terra da solgte seg inn hos alle kommunene.

- Men jeg tar det til etterretning at fylkesmannen nå sier noe annet, sier han.

Så å si klar
Fungerende fylkesmann Ola Bjerkaas forteller at konklusjonen for de fire nordlandskommunene så å si er klar, og at det eneste de mangler er en rapport fra kommunalbanken.

- Vi har hatt faglig kontakt med de andre fylkesmennene hele veien, noe mer vil jeg ikke si, svarer Bjerkaas på spørsmål om nordlandskommunene nå står foran samme nedslående resultat.

Papirene fra kommunalbanken er ventet inn på fylkesmannens kontor i løpet av dagen eller morgendagen.

- Vi regner med å bli ferdige mot slutten av neste uke, sier han, og forklarer at de har jobbet på spreng med Terra-saken siden jobben ble bestilt av kommunaldepartementet 19. november.

Sammen med konklusjonen fra fylkesmennene til de fire andre Terra-rammede kommunene, vil Nordlands-konklusjonen danne bakgrunn for et møte kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa planlegger å ha med kommunetoppene.

Kan bli utvidet oppvask
Fylkesmannen i Nordland forteller at det er spesielt paragraf 59 i kommuneloven som er blitt gått i sømmene.

Men Meltveit Kleppa varsler at hun kan komme til å kreve utvidet oppvask rundt Terra-skandalen, når nordlandsdommen er klar.

- Det blir ikke innkalt til noe hastemøte nå, men det vil komme et møte i etterkant, bekrefter kommunikasjonsrådgiver for Kleppa, Kjersti Bergo ovenfor NA24.

Hun presiserer at kommunalministeren er fornøyd med fylkesmennenes behandling så langt og at Kleppa er glad jo raskere konklusjone kommer på bordet.

Jobben med de fire Nordlandskommunene har gått trådt grunnet enorme mengder dokumenter. Planene var at konklusjonen skulle være klar før jul.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå