Gå til sidens hovedinnhold

Ørjasæter: - Sverige bør skamme seg

Samfunnsdebattant tror flere fortielser vil bli avdekket.

Svensk politi unnlot å rapportere om overgrep på festivalen «We are Sthlm» både i 2014 og 2015, har svenske Dagens Nyheter avslørt. Jenter ned i 11-12-årsalderen skal ha blitt antastet.

- Jeg hadde aldri latt min egen datter dra på festivalen hvis jeg visste hva som skjedde, sier en anonym politikilde til avisen.

Ifølge avisens kilder var gjerningsmennene ofte unge utenlandske menn som kom til Sverige uten foreldre. Politiet oppgir at det hovedsakelig skal ha dreid seg om en gruppe flyktningungdom fra Afghanistan.

Selv internt i det svenske politiet er flere av den oppfatning at dette holdes skjult fordi gjerningsmennene er av utenlandsk opprinnelse, skriver Dagens Nyheter.

Les også: Slik reagerer Sverigedemokraterna

– Dette er et ømt punkt, vi våger i blant ikke å si hva som er fakta fordi vi tror det vil gi Sverigedemokraterna noen trumfkort, sier politisjef Peter Ågren til DN.se.

Sverigedemokraterne (SD) er svært negative til innvandring. Partiet omtaler seg selv som «det eneste Sverige-vennlige partiet i riksdagen».

- Herlig befriende uttalelse

Samfunnsdebattant, blogger og forfatter Elin Ørjasæter roser åpenheten til Ågren.

- Det er en befriende ærlig uttalelse, er den første reaksjonen fra Ørjasæter.

Les også: - Asylsøkere legger ikke fra seg kvinnesynet sitt på grensen

Hun har fulgt ordskiftet i Sverige tett.

- Dette er den første innrømmelsen vi har fått fra myndighetene om at de driver aktiv politikk, de bruker sine posisjoner til å støtte det etablerte og holder tilbake sannheten for å tjene en bestemt politisk sak, sier hun.

- Hvordan reagerer du på dette?

- Sverige bør skamme seg. Dette er en skammens dag for de svenskene som ikke har forstått dette før, sier hun engasjert.

- Nå brister demningen i Sverige

- Nå brister demningen i Sverige. Hadde den ikke gjort det, hadde vi sett langt verre utslag enn at SD er i fremmarsj, sier hun.

- Dette handler om demokratiet vilkår i det svenske samfunnet.

Ørjasæter er ikke overrasket:

- Dette har vi bare ventet på. Da vi utga boken om innvandring og mørklegging for tre år siden, opplevde vi at den enten ble stemplet som «rasistisk» eller ble tiet i hjel. Boken beskriver de forhold som her avdekkes, og jeg er sikker på at dette bare er starten på mange tilsvarende avsløringer av fortielser, sier hun.

- Det kommer mye mer

- For meg er dette bare første akt i en lenge forventet oppvask i svensk offentlighet.

Men – hva er det vi egentlig har fått et innblikk i, spør Ørjasæter.

- Når politiet innrømmer at de ha holdt tett om dette – hva annet har vært tiet i hjel?

- Jeg tror det er veldig mye som er holdt tilbake for den svenske offentligheten. Mange aviser, ikke minst Aftonbladet, bør gå i skammekroken over måten de ikke har løst samfunnsoppdraget på, sier hun.

Kommentarer til denne saken