For litt over et år siden kom den første kontakten mellom Orkla og ChemChina, moderselskapet til Bluestar, angående et kjøp av Elkem. Prosjektet ble hetende «Reindeer» etter hva som ble servert på restauranten møtet skjedde. skriver Finansavisen.
Det er en gammel kjenning av Orkla, Ludvik Sandnes, nå rådgiver i Royal Bank of Scotland, som har vært initiativtaker til salget. Det var han som først tok kontakt med nåværende konsernsjef Bjørn Wiggen. Da var han leder for Orlkla-eide Sapa. De to jobbet sammen i Orkla da Sandnes ble hentet til konsernledelsen av Jens P. Heyerdal d.y. på 80-tallet.
- Det var ikke aktuelt for Orkla å legge Elkem ut for salg, men vi kom med en seriøs interessent. Bluestar var allerede stor kunde av Elkem, og var den kjøperen vi mente ville være den beste strategiske eieren av selskapet i fremtiden, sier Sandnes til Finansavisen.
Første gang Sandnes var involvert i transaksjoner for Orkla var i 1977, den gang for å kjøpe hjem Wallenberg-familiens 30 prosent av Industrikonglomeratet.
Salget av Elkem vil gå inn i historien som den åttende største transaksjonen mellom Kina og Europa. Oppkjøpet er også det nest største ChemChina har gjennomført.
Les mer: Selger Elkem til Kina
Totalt har Orkla betalt i underkant av ni milliarder kroner for Elkem, i forskjellige faser. Det siste oppkjøpet ble gjennomført i 2005, av daværende Orkla-sjef Finn Jebsen.
Les også: Har solgt til utlandet for 70 milliarder
Siden 2005 er Elkems kraftverk solgt for 6 milliarder og i går ble majoriteten av selskapet solgt til Bluestar for 12,5 milliarder kroner. Grunnet konsesjonsbestemmelser beholder Orkla Elkem Energi.